Lev Tolstoj skulle nyligen ha fyllt 187 år. Han är antagligen världshistoriens mest framstående författare med storverk som Krig och fred och Anna Karenina. Tolstoj var också sin tids stora djurrättskämpe som verkade för en vegetarisk samhällsnorm. Så länge det finns slakthus kommer det att finnas slagfält, är ett uttryck som Tolstoj myntat.
Tolstoj beskriver utförligt i texten ”Det första steget” två av sina besök på ett slakteri i hemstaden Tula söder om Moskva. Det var byggt enligt det högteknologiska system som börjat användas i ryska storstäder, med det uttalade syftet att orsaka djuren så lite lidande som möjligt. Men Tolstoj ser inget modernt djurskydd. Han ser däremot många på djupet förfrämligade arbetare och ett industriellt, kallhamrat och fruktansvärt stegrat lidande hos djuren. Han hör grisarnas och kossornas ångestrop och känner lukten från färskt blod och andra kroppssubstanser från döda kroppar.
I de svikna djurens ögon och i slakteriarbetarnas tomma blickar ser han sig själv och köttnormens strukturella grymhet. Tolstoj noterar att nästan alla äter kött, trots slakthusens ofattbara grymhet. Han känner bara några enstaka unga kvinnor som har förmågan att vara vegetarianer. Så stark är köttnormen i 1880-talets Ryssland.
Tolstoj känner sig uppgiven och förbittrad. I dag har den vegetariska revolutionen tagit fart på allvar. Allt fler kvinnor, män, gamla och unga börjar äta växtbaserat. Tolstoj är död men hans vision om det vegetariska samhället har äntligen fått liv.
Läs Tolstojs böcker och du kommer antagligen också att bli vegetarian.
Det är ett nödvändigt första steg för att skapa fred på vår jord.