Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

FN har en tydligare roll än på länge

Utmaningar i säkerhetspolitiken och klimatförändringar ger Förenta Nationerna en nyckelroll.

Folkbladet debatt2014-10-03 13:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckans möten i FN-högkvarteret i New York var starten för en hektisk höst. På världsorganisationens dagordning står frågor som berör miljarder människor. De rör allt från fred och säkerhet via en ny utvecklingsagenda till arbetet för stärkta mänskliga rättigheter, inte minst för världens flickor och kvinnor.

Mest uppmärksammat under premiärveckan var president Obamas tal i FN:s säkerhetsråd. Tidigare under månaden meddelade den amerikanske presidenten sin avsikt att attackera terrororganisationen Islamiska staten i både Irak och Syrien. Den breda uppslutningen i säkerhetsrådet i kampen mot terrorismen är välkommen men den emotsedda förankringen i FN av våldsanvändning mot IS uteblev.

Kampen mot den organiserade terrorismen måste föras i enlighet med rättsstatens principer. Skrivningarna i säkerhetsrådets resolution om respekten för mänskliga fri- och rättigheter måste respekteras. De övertramp i kampen mot terrorismen som skedde både internationellt och i Sverige efter den 11 september får inte upprepas. Risken är annars att åtgärderna blir kontraproduktiva och driver fler människor in i extremistiska rörelser.

FN-veckan i New York var också avstamp för det kommande årets diskussioner om en ny agenda för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. FN:s åtta millenniemål ska vara nådda 2015 och arbetet med att formulera nya mål pågår nu som bäst. Världen blir sakta allt en allt bättre plats att leva på, men 2,5 miljarder människor saknar fortfarande tillgång till grundläggande sanitet och 1,2 miljarder människor lever på mindre än 10 kronor om dagen. Det är bara två av de utmaningar som ryms inom arbetet för den nya agendan. Också frågor som rör demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet måste finnas i utvecklingsarbetet.

Sverige har starka traditioner i FN som stor humanitär givare och försvarare av kvinnors och flickors rättigheter. Det arbetet måste, i skenet av återkommande humanitära katastrofer och motstånd i jämställdhetsarbetet, fortsätta. Den nya svenska regeringen bör också se över hur Sverige i högre grad kan bidra till internationell fred och säkerhet. Generalsekreterare Ban Ki-moon tog under FN-veckan initiativ till en översyn av FN:s fredsfrämjande arbete som möter större utmaningar än någonsin – från rekrytering av barnsoldater till sexuellt våld och olika former av extremistiska rörelser. Sverige bör följa upp truppinsatsen i Mali med ytterligare bidrag till FN:s fredsfrämjande arbete.

Ebola-epidemin, Rysslands aggression mot Ukraina och våldet i den nyaste FN-medlemsstaten Sydsudan är ytterligare skäl för FN-medlemmarna att ge världsorganisationen sitt politiska, ekonomiska och militära stöd. Utmaningarna gör FN:s roll som både aktör och global mötesplats tydligare än på länge.

Debattören Aleksander Gabelic är ordförande i svenska FN-förbundet

Läs mer om