Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fåglarna har det tufft

På några tiotal år har över 400 miljoner småfåglar försvunnit, det betyder att de minskat med 20 procent på 30 år. Det är mycket och trenden lär fortsätta.

Ljuspunkt. Steglitsen är en av få småfågelarter som ökar i omfattning skriver Cecilia Ambjörn på dagens insändarsida.

Ljuspunkt. Steglitsen är en av få småfågelarter som ökar i omfattning skriver Cecilia Ambjörn på dagens insändarsida.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Folkbladet debatt2015-01-14 10:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är illa ställt med småfåglarna i Sverige liksom i övriga Europa. Oroväckande siffror visar på en snabb minskning. Som privatpersoner finns det ganska mycket som vi kan göra för att hjälpa fåglarna att klara sig bättre.

Det är 36 av de vanligaste fågelarterna som står för 90 procent av de totala förlusterna. Gråsparv, sånglärka och stare är värst utsatta.

Vad beror det på? Jo det är till stor del fåglar i jordbrukslandskapet som tagit stryk. Stora förändringar sker när diken, åkerrenar, häckar och buskar försvinner när man försöker skapa ett effektivare jordbruk. Men det är på bekostnad av småfåglarna.

Vad kan då jag som enskild person göra för att minska förlusterna? För det första; sätt upp fågelholkar för småfåglar och starar. Har du ingen trädgård så ge bort holkar i present till de som har skog eller trädgård. Holkarna kan sättas så lågt så man lätt kan göra rent dem när man står på marken, inga vingliga stegar behövs. Finns katter i närheten kan man sätta nät eller annat som försvårar för katten att klättra upp.

Har du en tomt, så rensa inte bort alla döda träd och grenar, där finns en mångfald av insekter som fåglarna kan livnära sig på.

Nu när det börjar bli kallt så mata fåglarna om du har möjlighet till det. Förutom vetskapen att det kan rädda livet på några fåglar, så får du nöjet att studera det fascinerande spelet runt fågelbordet. Just nu har de färgsprakande steglitsarna intagit scenen. De hör för övrigt till de få arter som verkar öka i antal. För några år sedan var steglitsen en verklig raritet. Idag kan man få njuta av hela flockar som gillar fågelbordets solrosfrön lika bra som favoritmaten kardborrefrön. Alltid något att glädjas åt!

Läs mer om