Etanol som ett miljövänligt drivmedel har fått sig en rejäl törn. I delar av världen odlas det till exempel sockerrör till etanoltillverkning på den mark där nödvändig mat skulle ha odlats, för bönderna får helt enkelt bättre betalt för drivmedelsodling än för livsmedelsodling. Det leder till mindre CO2-utsläpp i vår del av världen men hjälper inte den fattiga befolkningen med mat. Det är inte etiskt riktigt. Det finns dock undersökningar som tydligt visar att drivmedelsodling faktiskt bidragit till att öka odlingen av livsmedel. Det finns också undersökningar som visar att en större areal mark kan användas till odling eftersom drivmedel kan odlas på marker som inte duger för livsmedelsproduktion. Dessutom kräver energiodling mindre gödningsmedel.
I delar av världen sågar man ned hundraårig regnskog för att odla drivmedelsgrödor. Det är naturligtvis inte heller ok, men hur mycket har de fossila utvinningsmetoderna påverkat naturen? Har vi någonsin sett siffror på det? Som hållbar, miljövänlig energi går det inte att bortse från etanolen. Den är helt klart ett mycket miljövänligt alternativ till den fossila energin.
Det är väl egentligen inte en fråga om hur miljövänlig etanolen är utan mest en etisk fråga. Är den odlad på ett etiskt riktigt sätt? Ställer vi den typen av krav på de fossila bränslena? Etiskt hållbart producerad olja?
Det finns väl få produkter som skitar ned så mycket om man ska se till hela livscykeln. Folkrättsbrott redan vid prospektering av nya oljefält. Brinnande oljekällor under krig. Stora utsläpp i hav och floder som förstör fisket till exempel i Sibirien. Ska man ställa en hållbar livscykel som krav på bioenergi måste man rimligtvis också ställa den på de fossila alternativen. Det är dyrt att göra allt som behövs för att uppfylla hållbarhetskraven. Den kostnaden tvingas våra biobränslen ta, men de fossila slipper. Vi har alltså bakat in i systemet att de fossila energislagen har fördelar.
I Sverige har vi inte problem med att odla grödor till olika slag av bioenergi. Här får bönder betalt för att lägga sina åkrar i träda för vi har för stor spannmålsodling. Vi producerar mer än vi orkar äta helt enkelt. Här är drivmedelsodling, eller energiodling, ett väldigt bra komplement för bonden. Efterfrågan på energi är stor och betalningen för grödan bra.
Det finns ytterligare en aspekt i frågan, nämligen självförsörjningsgraden. Det är nästan en försvarspolitisk fråga att bli mer självförsörjande på energi. Se hur Ryssland har använt gaskranen som medel i konflikten med Ukraina. Välj svenskt biobränsle, schyst producerat etanol och grön el.