I informations - och desinformationsflödet gäller det att vara källkritisk. Säpo varnar för ryskt informationskrig mot Sverige. Varningen handlar om hybridkrigföring; den krigföring som försvarsexperter menar att Ryssland tillämpat i Ukraina. Hybridkriget börjar med propaganda i media som används för att etablera den egna bilden av en konflikt. Ska Säpos varning om det ryska informationskriget ses som ett så starkt hot från att vi måste bli medlemmar i Nato för att kunna försvara oss? Eller är vår säkerhetspolitik utsatt för skrämselpropaganda för att våra egna försvarsexperter vill att vi blir fullvärdiga medlemmar i Nato?
I den amerikanska presidentvalskampanjen blir Donald Trump sårbar och föremål för ryktesspridning på grund av sina spektakulära och kränkande uttalanden.
Det mest uppseendeväckande ryktet som spridits om Trump på webben är hämtat från en intervju i tidskriften People Magazine där han förlöjligar sina egna väljare och partikamrater: "Om jag skulle kandidera skulle jag göra det som republikan. Det är den dummaste väljargruppen i landet. De tror på allt som sägs i nyhetsmedierna. Jag skulle kunna ljuga och de skulle ändå svälja det. Jag slår vad om att mitt väljarstöd skulle bli toppenbra". People Magazine dementerar uttalandet och säger: i intervjun med Trump finns inte ett ord om att republikaner är den dummaste väljargruppen. Dessutom faller påståendet på sin egen orimlighet. Om Trump fällt detta uttalande skulle han varit rökt innan ens presidentvalskampanjen i USA börjat.
Informationsflödet blandar åsikter och fakta. Lögner presenteras som sanningar på sociala medier, och vi vet inte hur mycket propaganda vi utsätts för i våra vanliga informationskanaler. Desinformationsflödet kan hejdas med källkritiska ögon och korrigeras med fakta.