Jag måste erkänna att jag är lite svag för choklad. Men choklad är en lyx och kan knappast räknas in bland våra baslivsmedel. Därför var det nästan en absurd känsla att i DN läsa att vi kan vara på väg mot en chokladkatastrof. Underskottet på kakao år 2020 kan växa till motsvarande en miljon ton för att sedan fördubblas till år 2030. Det katastrofscenario DN målar upp gör att man undrar vilken vokabulär den tänker ta till när vi vid samma tid, år 2030, sannolikt tömt världens brytbara tillgångar på fosfor. Fosfor är en av huvudingredienserna i handelsgödsel, vilket i sin tur är det viktigaste dopingmedlet inom industrijordbruket. För att undvika den försörjningskris som då kommer att få betydligt större konsekvenser är brist på choklad, finns ingen annan hållbar lösning än omställning till ekologisk odling. Och det går att njuta av en liten bit KRAV- och rättvisemärkt choklad ibland utan att besväras av samvetet.
Choklad är inget mot fosfor
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.