2016 började med ännu ett rekord för den globala uppvärmningen. Nya siffror från den amerikanska rymdmyndigheten NASA visar att det var den varmaste januari sedan myndigheten började mäta för 135 år sedan. Det är den fjärde månaden i rad som temperaturen varit en grad högre än normalt vilket är något som heller aldrig inträffat tidigare.
Världen är på väg att förlora den betydande absorptionen av växthusgaser som Amazonas idag står för. I en bok från FN:s livsmedelsorgan framkommer att endast en tredjedel av Amazonas förväntas finnas kvar om 65 år. Detta till följd av skogsskövling som i huvudsak orsakas av en ökad djurhållning, som innebär exempelvis foderodling av soja – som exporteras till bland annat Sverige.
Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött i form av koldioxid från nedhuggen skog, metangas från kornas magar och dikväveoxid från gödsel. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo. Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött.
Den effektiva lösningen för att komma tillrätta med det svenska jordbrukets klimatpåverkan är att byta ut köttet mot bönor. Det behövs ekonomiska styrmedel för att stimulera denna nödvändiga proteinväxling.