Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bort med dyra kvadratmeter

För hög standard. Mia Sköld vill inte tillbaka till en standard likt den på bilden från 1945.Men ska det bli billigt behöver det vara mindre.

För hög standard. Mia Sköld vill inte tillbaka till en standard likt den på bilden från 1945.Men ska det bli billigt behöver det vara mindre.

Foto: BERTIL NORBERG

Folkbladet debatt2016-01-28 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det byggs för få bostäder, framförallt små och billiga bostäder. Det är ett reellt problem idag och det kommer att fortsätta vara ett problem. Alla de subventioner boendet fått genom åren har i stort sett bara lett till att vi har en större bostadsyta per person i stället för att bo litet och billigt. Här behöver vi helt och hållet tänka nytt.

Om ökade subventioner leder till att vi ökar bostadsytan istället för att bygga små billiga bostäder behöver vi se över vårt system för subventioner.

Idag finns ett normsystem som säger att man är trångbodd om det är mer än en person i varje rum. En tvåbarnsfamilj behöver alltså en fyra för att inte betraktas som trångbodda.

Det är naturligtvis väldigt bra att varje barn får ett eget rum men är det nödvändigt? Vi bor förhållandevis stort här i Sverige om man jämför med många andra länder och jag tror inte de uppfattar att det är ett problem där. Det kan vara svårt för oss idag att tänka oss att man kunde bo 8-10 personer i ett torp för hundra år sedan och det är inte dit vi vill tillbaka men det är fullt möjligt att skala bort relativt många kvadratmeter i det moderna boendet utan att hamna där.

När vi som är medelålders idag växte upp hörde det till ovanligheterna att alla barn i en familj hade eget rum. Oftast delade man med ett eller flera syskon som låg nära i ålder och kön och det kunde kännas som en lyx att ha två rum och kök till en liten familj. Det är inte speciellt länge sedan det fanns barnkammare där det bodde flera barn och där det fanns lekytor för dessa. Det kunde vara ett av bostadens största rum. Tre rum blev standard på 70-talet och det var en enorm standardhöjning, men behöver dessa treor vara så stora? Det viktigaste måste väl ändå vara att de är moderna och rationella.

Det finns idag en stor mängd lösningar på ett rationellt kompakt boende som inte på något sätt försämrat boendekvalitén. Att bygga billigt får inte heller betyda att man bygger med sämre standard. Det behöver nästan vara tvärt om. För att få bra kvalitet i ett boende där alla vill bo måste standard och nya tekniker prioriteras.

Det är kanske så att vi behöver bygga tätare. Den täta staden behöver också bli tät Inuti husen, inte bara mellan husen. Normen för vad som betraktas som trångbott behöver ses över. Kanske det är två barn i varje rum som skulle vara rimligt om vi ska bygga billigare. Då behövs inte så stora lägenheter. Då kan byggherrarna bygga fler lägenheter i varje hus och på det viset kompensera för intäktsbortfallet från de dyra, större.

Vi behöver också kapa kostnader som är onödiga om vi vill bo billigt. En sådan kostnad är uppvärmning av bostaden. Det är billigare att värma upp en liten lägenhet än en stor. Det är också billigare att värma upp en modern bostad byggd enligt miljövänliga principer till exempel plushus eller andra lågenergihus. Det här är teknik som kommer med stormsteg. Ny modern teknik för energi och uppvärmning. Nya moderna tekniska lösningar som gör ett billigt, högkvalitativt boende möjligt.