Barn ska få vara barn

Låt barn vara barn. Magnus Hedberg uppmanar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att ta hänsyn till moderna familjemönster.

Låt barn vara barn. Magnus Hedberg uppmanar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att ta hänsyn till moderna familjemönster.

Foto: Maja Suslin/TT

Folkbladet debatt2016-02-17 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flexibilitet i välfärds- och socialförsäkringssystemen är av godo för att möta individers skilda förutsättningar och önskemål. Särskilt angelägen är flexibiliteten under föräldraåren då många har som svårast att få ihop livet.

Utmärkt är därför att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll beslutat utreda en moderniserad föräldraförsäkring. Dagens försäkring är bra på många sätt men fungerar inte för alla familjekonstellationer. Det är till exempel otidsenligt att bara vårdnadshavarna kan nyttja föräldraförsäkringen och att en relativt låg åldersgräns satts för uttag.

Föräldraförsäkringen speglar inte dagens familjemönster. Den kom till i en tid då familjen enbart bestod av mamma, pappa och barn där mamman tog lejonparten av ansvaret för det obetalda arbetet i hemmet. Så ser situationen inte ut i dag. Stjärnfamiljer, ensamstående eller personer med särskilda krav från arbetslivet har inte sällan andra behov än den traditionella kärnfamiljen. Kvinnor och mäns möjlighet att göra karriär och samtidigt vara närvarande föräldrar ser också annorlunda ut jämfört med för 40 år sedan.

Ytterligare en komplikation är det faktum att föräldraförsäkringen begränsar familjernas möjlighet att nyttja föräldradagar för lite äldre barn. Även barn över 12 år kan ha behov av föräldrarnas närvaro. Precis som socialförsäkringsministern själv konstaterat måste barnperspektivet genomsyra hela försäkringen. Att höja åldersgränsen i försäkringen vore ett tydligt besked om att barn ska få vara barn med vad det innebär av föräldranärvaro. Dessvärre har ingen sådan signal kommit från regeringen.

En modernisering av föräldraförsäkringen måste förstås också bidra till att uttaget av föräldraledigheten blir mer jämställt. Den ökade individualisering av försäkringen som nyligen beslutats är naturlig. Arbetsgivare ska inte kunna utgå ifrån att kvinnor i större utsträckning än män kommer att vara frånvarande från arbetsmarknaden.

För att möta behoven hos dagens och morgondagens familjer krävs en föräldraförsäkring som är både flexibel och jämställd. Det är hög tid att påbörja en sådan modernisering.

Läs mer om