En tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterier. Varje år insjuknar nästan 10 miljoner människor i aktiv tuberkulos och ungefär 1,5 miljoner dör till följd av det. Tuberkulos är en svårbehandlad infektionssjukdom. Man behandlar den med väldigt starka mediciner, som är ytterst obehagliga för barn att ta och som har starka biverkningar.
För inte så länge sedan var Sverige fritt från tuberkulos (TBC), men idag är det inte så längre. I Östergötland har fallen av TBC gått från 26, 2014, till runt 60, 2015. En ökning med drygt 100 % medan ökningen är 22 % för hela landet under samma period. Norrköpings kommun har dessutom ovanligt många migranter från högriskländer.
Läget är så allvarligt i Sverige att Världshälsoorganisationen WHO uppmanar oss att ta fram en nationell krisplan för att bekämpa sjukdomens spridning. Sverige klassas nu som ”Högincidentland” på grund av bristande kontroll av de som väljer att flytta hit och den omfattande asylinvandringen.
Enligt lag ska varje asylsökande erbjudas en hälsoundersökning på frivillig basis. Det är detsamma för de insatser som man erbjuder de nyanlända eleverna. Man erbjuder också skolsköterskor och skolläkare kompetensutveckling i ämnet tuberkulos. Men enligt Folkhälsomyndigheten är det för få hälsoundersökningar som utförs. Ett bekymmer som vi har haft i flera år. Inte ens hälften av migranterna får möjlighet eller tackar ja till en hälsoundersökning.
WHO rekommenderar obligatoriska hälsoundersökningar av personer i riskgruppen, samt uppföljande kontroller för personer som tidigare konstaterats smittade, för att säkerställa att påbörjad behandling slutförs.
I september 2015 färdigställde den Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, en rapport om "Oregistrerade migranters hälsobehov". I rapporten understryks vikten av att etablera ett mottagningssystem för nyanlända där hälsoundersökningar utförs utan dröjsmål för alla.
Vi läser allt oftare i media om hur vuxna och barn blir smittade och insjuknar i TBC. De flesta fallen inträffar på förskolorna.
Därför skrev vi tidigare i år, en motion om att snarast ta fram en plan för hur TBC kan bekämpas i Norrköpings kommun. Vi föreslog dessutom att man bör se över behov av eventuella utbildningar för kommunalanställda, för att förebygga TBC- spridning, eftersom de åtgärder som man vidtagit på riksnivå är otillräckliga.
Motionen avslogs av alla de andra partierna förutom Moderaterna. Avslaget innebär att risken ökar för nyanlända, som är sjuka i TBC, att inte få hjälp och en ökad risk för Norrköpings invånare att bli smittade av denna allvarliga sjukdom.