Ingen ska behöva drunkna för att man inte fått lära sig simma. Sverige har legat i täten vad gäller simkunnighet i världen. Så är det inte längre tyvärr. Det är idag förenat med en hel del kostnader att lära sig simma och den kostnaden har inte alla familjer råd med.
I skolans kursplan för idrott och hälsa står det att en elev ska kunna simma 200 meter varav 50 meter ryggsim i årskurs 6. Dessutom ska eleven kunna hantera nödsituationer vid vatten under olika årstider. Det står också att man måste uppfylla alla kriterier för att få ett betyg. Det här ska man kunna redan för betyget E som alltså är det lägsta betyget. Det spelar inte någon roll om du är elitidrottsman, kan du inte simma får inte läraren ge dig något betyg.
Av de lärare i idrott och hälsa, som har elever som inte når detta kunskapskrav, anser 45 procent att eleverna vid deras skolenhet endast delvis eller inte alls får möjlighet till den simundervisning de behöver för att kunna nå kunskapskravet. Den främsta orsaken till det är att eleverna av olika skäl erbjuds för få simundervisningstillfällen. Om man inte vill visa sin okunnighet eller av andra orsaker inte kan delta i den simundervisning som erbjuds av skolan, eller om den simundervisning man får i skolan inte är tillräcklig, är man hänvisad till simskola som bekostas av eleven själv. För att nå de mål skolverket har satt upp på simkunnighet behöver man gå fyra steg i sin simundervisning. Varje steg innehåller tio lektioner och varje steg kostar ca 900 kr. Det blir rätt mycket pengar för en familj med två-tre barn.
I Skolverkets senaste undersökning om simkunnighet i årskurs 6 för läsåret 2013/2014 beräknas 5 % av målgruppen inte uppnå kunskapskraven. Det finns ingen statistik som visar om det är skillnad mellan könen eller om det är en kommunal skola eller friskola. Tyvärr saknas också statistik för grupper som ungdomar med invandrarbakgrund och flyktingbarn. Många kommuner ser att en del av problemet ligger i tillgång till simhallar och att det kan vara svårt att få tillräckligt med tid. Simundervisning i skolans regi måste ju bedrivas på skoltid. Västerås kommun angriper problemet med att, som komplement till den ordinarie simundervisningen, erbjuda kostnadsfri lovsimskola för de elever som inte når kunskapsmålet. De erbjuds simskola inte bara under de stora loven, utan också på sport, påsk- och höstloven.
Miljöpartiet i Norrköping lägger nu en motion i Kommunfullmäktige om att införa kostnadsfri lovsimskola som komplement till den simundervisning eleverna kan få i skolan. Vi vill ju vara först in i framtiden, då kan vi inte halka efter såhär.