Den internationella kvinnodagen tillägnar vi alla de flickor som på olika sätt växer upp utanför vårt gemensamma samhälle. Flickor som mot sin vilja gifts bort som tonåringar och som förvägras ett självständigt liv. Det handlar också om de flickor som kläs i slöja som symbol för kvinnans lägre värde i samhället.
Varje år luras och tvingas flickor som är födda och bor i Sverige att åka till andra länder för att bli ”rätt” uppfostrade enligt hederskulturens normer, könsstympas eller giftas bort i föräldrarnas födelseland. Ofta med äldre, okända män inom släkten. Vi känner igen dessa flickor från tidningsrubriker som beskriver hur flickor under oklara omständigheter faller från balkonger som enda utväg för att slippa ett så kallat barnäktenskap. Samtidigt, i spåren av människors flykt, kommer flickor till Sverige från kulturer där barnäktenskap tillhör normen.
Skolan måste agera tidigt utifrån uppsatta varningssignaler. Det måste i alla landets skolor finnas tydliga riktlinjer som efterlevs när flickor uteblir från skolan av oklar anledning. Det är särskild viktigt att gymnasieskolan tar ett stort ansvar, om flickorna saknas i skolan, även fast skolformen är frivillig.
Socialtjänsten ska agera på exakt samma sätt mot barnäktenskap oavsett vilken del av landet den drabbade flickan befinner sig i eller oavsett vem som är socialhandläggare. Det är inte rimligt att flickor som gifts bort som minderåriga behandlas olika av svenska myndigheter. Sverige har nationella riktlinjer för att andra delar i välfärden ska fungera likvärdigt och vi kan aldrig tillåta en ordning där barnäktenskap hanteras godtyckligt.
Ett annat förtryck mot minderåriga flickor som lever i Sverige är slöjan. Slöjans försvarare vill gärna hänvisa till att slöjan tillhör en del av religionsfriheten. Men ett påtvingande av en religion kan aldrig försvaras i religionsfrihetens namn. Samhället ska till exempel stå upp för en skola som är konfessionsfri där inga elever begränsas på grund av religiös tillhörighet. Slöjan är en kvinnoförtryckande symbol som markerar att kvinnan är underordnad mannen. Därmed kan den aldrig höra hemma i skolan.
För oss är detta självklara frågor att kämpa för i olika forum varje dag. Det här är vår tids viktigaste jämställdhetskamp och vi hoppas att vi nästa år kan skriva en artikel där vi kan konstatera att samhället beslutat att slöjan inte tillhör klassrum i Sverige och att det i verkligheten råder nolltolerans mot barnäktenskap.