Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen rim och reson

Hinder för arbete. Mia Sköld (MP) (i mitten av bilden) vill göra det lättare för asylsökande att arbeta.

Hinder för arbete. Mia Sköld (MP) (i mitten av bilden) vill göra det lättare för asylsökande att arbeta.

Foto: Matz Glimhed

Asyldebatt2016-07-11 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är idag få asylsökande som arbetar. Huvudregeln är att den som inte har uppehållstillstånd måste ha arbetstillstånd för att få arbeta. Att fler ges möjlighet att arbeta under asyltiden är viktigt av flera skäl. Det underlättar för asylsökande att snabbt komma in på arbetsmarknaden och kunna försörja sig själva samt bidrar till att göra väntan på besked om uppehållstillstånd meningsfull. Särskilt viktigt är detta när handläggningstiderna för uppehållstillstånd är långa. För de som sedan beviljas uppehållstillstånd öppnar sig större möjligheter på arbetsmarknaden och skyndar på integration.

Som asylsökande kan man få undantag från kravet på arbetstillstånd, men av de c:a 90 000 personer i arbetsför ålder som är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem är det bara 26 000 som har ett sådant undantag och ännu färre som arbetar.

Det är därför nödvändigt med en översyn av regelverket som särskilt analyserar de högt ställda krav på klarläggande av identitet som ställs för beviljande av undantag från kravet på arbetstillstånd (så kallat AT-UND) samt de hinder som finns vad gäller utbetalning av lön för den som har rätt att arbeta.

Det är också viktigt att se till problemen med att hemlandspass och nationella ID-kort från många länder ofta är av för låg tillförlitlighet för att de ska godtas i Sverige. LMA-kortet som erhålls när någon söker asyl i Sverige kan mycket väl gälla som id-handling gentemot skatteverket, arbetsgivare och andra myndigheter i de fall där andra id-handlingar är otillräckliga. Något som precis i dagarna har föreslagits från regeringen.

Att ha ett arbete är ändå en grundläggande förutsättning för allt det goda vi vill åstadkomma, både för individen och för samhället. Vi har regelverk på goda grunder men det finns ingen rim och reson i att behålla onödigt höga trösklar till samhället när det finns så många människor som vill arbeta samtidigt som det finns många branscher som lider stor brist på personal.

Med ett rimligt anpassat regelverk snabbar vi på processer, handläggningstider och kostnader och det vinner alla på, både individen och samhället. Vi börjar nu.