Östgötatrafiken, Ötraff, har på en punkt lyckats – tätare turer under lågtrafik! Tack!
Man har tagit bort ett antal, till synes slumpmässigt urval, hållplatser. Inte minst i Lindö där man gläds över direktbuss till resecentrum! Men tidigare bussbyten var säkert smartare än nuvarande gångvägar till hållplatserna. Inte ens Norrköpings gästhamn kan man åka till, eller från. I bussfria delen av Lindö finns många villor och flerfamiljshus med potentiella resenärer! Men - kortare restid från Aborreberg till Åby (via Resecentrum) är vad Ötraff:s planerare räknar! De så kallade boogiebussarna har svårt svänga i en del gathörn i Lindö och sneddar över trottoarerna! Skolbarnen påverkas med längre väg till bussen! Inte resenärsvänligt och Lindö är bara ett exempel.
Ötraff hänvisar till att resenärerna ser på kortare restid som viktig faktor. Men resenärer ser inte på den tid som fordonet färdas utan på verklig tid mellan punkt A och B. Två minuter kortare tid på bussen kompenserar inte 5 minuters längre gångväg till hållplatsen! Jag vet att lönsamhetsberäkningar för kollektivtrafiken är sekundvinstbaserad, men på lokal nivå kan det vara viktigt att se på resenärernas önskemål. Argumentet – få resenärer per hållplats håller inte – om inte någon resenär på många turer så påverkas inte körtiden. Men när någon behöver åka så är hållplatsen för resenären bra placerad! Är det flera resenärer vid färre hållplatser så blir stopptiderna långa och då antalet påstigande styr hålltiden. De som valt vilka hållplatser som stängdes i Norrköping verkar inte haft en blekaste aning om hållplatsernas betydelse.
Men det finns ännu mera besvärande synpunkter! De nya fordon som nu är i drift är bra! De har Wifi, laddningsuttag för mobilerna och en bra ventilation som gör temperaturen behagligare. Men främst boogiebussarna, men även ledbussarna, har få platser som är lämpade för rörelsehindrade. Det finns ett fåtal platser märkta med symbol för rörelsehindrade. Höga trappor och höga steg gör det svårt att använda de vanliga platserna, fast man inte är direkt rörelsehindrad! De nya bussarna har höga steg till stolarna, branta trappor och färre platser! Den nya el-ledbussen är som jag sett bäst anpassad för de som har rörelseproblem. De kortare så kallade boogiebussarna har så stor svängradie att hållplatslägen flyttats för att väderskydden inte skulle följa med när bussen lämnar hållplatsen! Ledbussarna däremot klarar dock att svänga ut från hållplatsläget. Det är Norrköpings kommun som svarar för hållplatserna och jag har frågat Östgötatrafiken om Trumpetaregatan. Man har föreslagit kommunen en ombyggnad av den tidigare hållplatsen, men utan åtgärd! Flyttar man väderskyddet ett par meter på befintlig plats så slipper resenärerna gå till den hårt trafikerade Kungsängsleden!
Det är bekymmersamt att bussar som år 2020 ersätter minst 5 år äldre fordon är sämre anpassade för resenärerna än de som tagits ur drift! Vem upprättade upphandlingsspecifikationen och på vilka grunder? Man kan glädjas åt att det är en svensk bussleverantör som upphandlats, men hur kan denna år 2020, leverera en produkt som är så dåligt anpassad till ovan relaterad lag? Och hur har upphandlingsunderlaget varit utformat som medger att de bussar som ersatts hade bättre tillgänglighet!