Visklekar om löner, skatter och avgifter

Informationen om skatter och avgifter ska bli tydlig. Kunskapen ska inte förmedlas genom viskleken.

Folk bör veta hur mycket de betalar i skatt för att bättre kunna bedöma om det är rimliga nivåer. Det är en av poängerna i denna debattartikel.

Folk bör veta hur mycket de betalar i skatt för att bättre kunna bedöma om det är rimliga nivåer. Det är en av poängerna i denna debattartikel.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-12-19 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många kommer nog ihåg den klassiska viskleken där deltagarna ska föra vidare en mening till personen intill. Detta visar hur svår kommunikation mellan människor är. Därför blir tydlighet viktigt, inte minst när det gäller kontakter mellan myndigheter, arbetsgivare och medborgare. Mycket av detta kan bli bättre i Sverige, exempelvis vad gäller skatter och avgifter. Tre av fyra svenskar underskattar hur mycket vi betalar i skatt, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv. Det finns enkla åtgärder som skulle kunna förbättra situationen.

Jag tänker här på arbetsgivaravgiften Det är en samling skatter som alla betalar på sina löner, men de flesta aldrig ser. Här är avgifter till pensioner och andra socialförsäkringssystem viktiga delar. Samtidigt ingår här också en direkt skatt i form av den allmänna löneavgiften som faktiskt utgör den största delen av arbetsgivaravgiften. 2021 uppgår arbetsgivaravgifterna till 31,42 procent och tredjedel utgörs av den allmänna löneavgiften (11,62 procent). I de flesta lönesystem går det att med ett enkelt klick att visa även arbetsgivaravgiften på lönespecifikationer, vilket fler borde utnyttja. Även Skatteverket borde redovisa hur mycket av lönen som går till arbetsgivaravgift. Det skulle kunna ske på slutskattebeskedet som skickas ut varje år. Alla parter måste dra sitt strå till stacken för att informationen om skatter och avgifter ska bli tydlig. Kunskapen ska inte behöva förmedlas genom viskleken.