Svenska mediekonsumenter får en snedvriden bild av valet i USA

Vi kan inte påverka valutgången i USA.
Men vi kan påverka hur vi själva väljer att samarbeta med den som blir vald.
– Vi bör inte betraktas som ovänligt inställda, skriver Rurik Holmberg.

Om Kamala Harris vinner valet i USA fortsätter det mesta som vanligt, skriver Rurik Holmberg i sin debattartikel. Om Donald Trump vinner så kommer saken i en annan dager menar debattören och föreslår att Sverige bör förbereda sig bättre inför en eventuell seger för Trump i valet den 5 november.

Om Kamala Harris vinner valet i USA fortsätter det mesta som vanligt, skriver Rurik Holmberg i sin debattartikel. Om Donald Trump vinner så kommer saken i en annan dager menar debattören och föreslår att Sverige bör förbereda sig bättre inför en eventuell seger för Trump i valet den 5 november.

Foto: Nell Redmond

Debatt2024-10-26 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det råder antalsmässigt ingen brist på artiklar om det stundande amerikanska presidentvalet i svenska medier. Som mediakonsument är jag inte intresserad av fler inslag som i det närmaste kan ses som kampanjmaterial för Kamala Harris och samtidigt en smutskastningskampanj mot Donald Trump. Och jag skulle tycka precis detsamma om de mediala preferenserna vore omkastade. 

Svenska medier har en tendens att om och om igen anlita vissa bestämda amerikanska nyhetskällor, som alla tar demokraternas parti. Resultatet blir att svenska mediakonsumenter får en snedvriden bild av ett val de inte deltar i, men vars utfall åtminstone indirekt påverkar dem. Varför hälften av de amerikanska väljarna säger sig stöda Trump förblir däremot obegripligt, men vore av yttersta vikt att förstå. 

Ur svensk synvinkel skulle det vara relevant att fråga sig hur valet påverkar Sverige och hur Sverige borde agera ifall Trump vinner valet. Antagligen är denna fråga mer eller mindre överflödig om Harris vinner valet, för troligen skulle ingenting av betydelse ändras. 

Alltså: Hur borde Sverige förhålla sig till en ny Trump-administration? I de allmänna medierna har det inte varit särskilt många insiktsfulla inlägg i frågan, som givetvis borde vara den viktigaste ur vårt perspektiv. Borde Sverige kanske ta avstånd från Trump och svenska representanter hålla sig för näsan när de har att göra med honom? 

Eller vore det på sin plats att försöka identifiera områden där Sveriges intressen faktiskt sammanfaller med Trumps? Jag kunde föreställa mig att ett sådant är tillverkningsindustrins framtid i de båda länderna. Idag kontrollerar Kina mer eller mindre viktiga delar av den globala produktionskapaciteten, vilket är olycksbådande mot bakgrund av den internationella utvecklingen. Och det finns säkert ytterligare områden som man borde försöka ringa in. 

Många bedömare har hävdat att det som fick Trump att avstå från fortsatt blockering av vapenhjälp till Ukraina var ett samtal över lunch med Polens president Andrzej Duda. Trump litade på Dudas omdöme i frågan eftersom han inte uppfattade att Duda var emot honom i det stora hela. Kan vi identifiera frågor där Sverige och EU faktiskt kan få Trump att tänka om? En förutsättning för att lyckas med detta är givetvis att vi inte uppfattas som ovänligt inställda. 

Vi kan inte påverka valutgången i USA, men vi kan påverka hur vi själva väljer att samarbeta med den person som blir USA:s nästa president.