Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viktigt säga nej till Nato

Risk för bomber? Claes Thulin vill att riksdagen ska rösta nej till värdalndsavtalet med Nato.

Risk för bomber? Claes Thulin vill att riksdagen ska rösta nej till värdalndsavtalet med Nato.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2016-05-17 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strax innan riksdagen ska besluta om nytt värdlandsavtal med Nato, bjuder president Obama de nordiska ledarna på charmoffensiv vid ett toppmöte i Vita huset. De nordiska länderna är en modell för samarbete och extremt viktiga för USA och den internationella ordningen, sa den amerikanske presidenten. Han poängterade också att världen skulle vara säkrare om länder agerar som länderna i Norden.

Han fick medhåll av president Niinistö, som utryckte Finlands välvilliga inställning till samarbete med USA. Niinistö ansåg att läget i Baltikum är spänt. Undra på det när Ryssland fått Natoanslutna baltiska stater som grannar.

Sveriges trovärdighet vad gäller fred och avspänning i vårt närområde ökar med militär alliansfrihet och minskar med utökat Natosamarbete. Det nya värdlandsavtalet ställer högre krav på Sverige än det gamla. Vi måste upplåta baser för stridsflyg och fartyg även under krigsförhållanden. Därmed utsätter vi vårt territorium för bombangrepp. Vi får dessutom svårt att avstå från att deltaga i stridsuppdrag om Natohögkvarteret kräver det.

Det viktigaste säkerhetspolitiska beslutet nu handlar om att riksdagen ska säga nej till värdlandsavtalet med Nato. Försvarsminister Peter Hultqvist är för värdlandsavtalet och ser Finland som en militär samarbetspartner. Den finske presidenten föll dessutom Obama i talet och vill gå USA till mötes.

Det betyder att Obamas charmoffensiv mot de nordiska ländernas ledare kan leda till att Sverige och Finland närmar sig Natomedlemskap. En svensk riksdagsmajoritet kommer sannolikt rösta igenom det nya värdlandsavtalet. Ett avtal som strider mot vår uttalade militära alliansfrihet, och som är direkt kontraproduktivt mot våra fredsansträngningar. Därmed ökar den militära och politiska spänningen i vårt närområde.

Läs mer om