Vi vill syntesta alla trafikanter

Det ska vara lika självklart att kontrollera oss förare som att serva och besiktiga bilen.

Anna Grönlund är branschchef på Sveriges Bussföretag.

Anna Grönlund är branschchef på Sveriges Bussföretag.

Foto: Sveriges Bussföretag

Debatt2019-10-21 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har ett unikt mål när det gäller ambitionen på trafiksäkerhetsområdet. Det tar sin utgångspunkt i tanken om att ingen ska riskera att dödas eller skadas svårt när man färdas. Regeringens satsning Nollvisionen tar upp en rad faktorer för att trafiksäkra fordon och vägar men en minst lika relevant åtgärd som knappt nämns är regelbundna syntester i samband med körkortsförnyelse.

Det är ett faktum att synen försämras med åldern, bland annat handlar det om bländningskänslighet och kontrastseende som innebär försämrat mörkerseende. Redan från 45 års ålder försämras dessa förmågor. Synfelen behöver inte vara dramatiska men bör korrigeras och framförallt upptäckas. En förare med synfel kan vara ytterst trafikfarlig, inte bara för sig själv utan för medpassagerare, barn och trafikanter på vägarna. Är du yrkesförare ställs av förklarliga skäl krav på att man både vid ansökan som vid förnyandet av körkort ska leva upp till medicinska krav som till exempel synskärpa.

Eftersom våra nordiska grannländer redan tillämpar syntester i samband med körkortsförnyelse anser vi att Sverige bör kunna ta efter. Idag finns det till och med EU-direktiv som uppmuntrar och möjliggör för medlemsländerna att genomföra syntester. 

Som det ser ut i Sverige idag räcker det med att fylla i en blankett för körkortsförnyelse. Vi anser att detta inte är tillräckligt. Vårt förslag är att EU-direktivet som möjliggör syntest implementeras i rutinerna för körkortsförnyelse.

Den mänskliga faktorn ska inte underskattas. Det är inte bara fordon och vägar som bidrar till Nollvisionen utan framförallt även den mänskliga faktorn. Synen är vårt viktigaste och känsligaste organ så för att kunna möta visionen anser vi att syntester vid körkortsförnyelse bör införas. Det ska vara lika självklart att kontrollera oss förare som att serva och besiktiga bilen. 

Vi är knappast ensamma om att vilja syntesta alla trafikanter. Med införandet av obligatoriska syntester når vi ett stort steg närmre Nollvisionen.