Vi vill stoppa alla nya hyreskontrakt i sjukvÄrden

Det frekventa nyttjandet av bemanningsföretag innebÀr utöver en stor merkostnad och risk för patientsÀkerheten, ocksÄ en sÀmre arbetsmiljö för regionens vÄrdpersonal som nu, förutom sina ordinarie arbetsuppgifter, ocksÄ behöver introducera och guida de bemanningsanstÀllda.

Kaisa Karro Àr regionrÄd för S i opposition. Fram till valet 2022 var Kaisa Karro regionstyrelsens ordförande.

Kaisa Karro Àr regionrÄd för S i opposition. Fram till valet 2022 var Kaisa Karro regionstyrelsens ordförande.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2023-09-17 08:52
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den totala kostnaden för hyrpersonal inom vĂ„rden i Region Östergötland har skenat. Under första halvan av Ă„ret har kostnaderna ökat med 75 procent. Detta Ă€r ekonomiska resurser som borde anvĂ€ndas betydligt bĂ€ttre, sĂ€rskilt med tanke pĂ„ det mycket svĂ„ra ekonomiska lĂ€ge regionen befinner sig i. Grovt rĂ€knat betalar regionen dubbelt sĂ„ mycket till bemanningsföretagen jĂ€mfört med kostnaden för en egen anstĂ€lld. 

Detta Ă€r pengar som istĂ€llet kunde anvĂ€ndas till att utbilda, anstĂ€lla, och höja löner för den egna personalen, vilket i sin tur leder till mer och bĂ€ttre vĂ„rd i regionen. DĂ€rför har vi socialdemokrater lagt ett förslag i regionstyrelsen om att stoppa alla nya hyreskontrakt med bemanningsbolagen frĂ„n 1 oktober. 

FrÄn styret, bestÄende av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, sÀger man sig arbeta med frÄgan, men vi ser att resultaten pekar Ät helt fel hÄll. Situationen riskerar nu att förvÀrras ytterligare nÀr ledningen inför ett anstÀllningsstopp i regionen. Vi befarar att hÄlen som uppstÄr i verksamheten kommer att fyllas av bemanningsbolagen. VÀrdefull kompetens kommer att gÄ förlorad, i ett lÀge dÀr vi redan har mycket svÄrt att rekrytera personal med rÀtt kompetens, och kostnaderna riskerar att skena ytterligare.

Vi ser vidare en stor risk att den ökande anvÀndningen av hyrbolag fÄr negativa konsekvenser för kontinuiteten i verksamheten vilket i vÀrsta fall kan Àventyra patientsÀkerheten. Det skapas en osÀkerhet hos sÄvÀl patienter som kollegor nÀr de inte vet vem som kommer och vilken kompetens personen har. Bristande kÀnnedom om rutiner pÄ arbetsplatsen Àr Àven det en riskfaktor som i slutÀndan kan komma att innebÀra en sÀmre vÄrd för patienter

Det frekventa nyttjandet av bemanningsföretag innebĂ€r utöver en stor merkostnad och risk för patientsĂ€kerheten, ocksĂ„ en sĂ€mre arbetsmiljö för regionens vĂ„rdpersonal som nu, förutom sina ordinarie arbetsuppgifter, ocksĂ„ behöver introducera och guida de bemanningsanstĂ€llda. Vi har vidare sett exempel dĂ€r den ordinarie personalen tvingats anpassa schema och semester efter bemanningsföretagen. Detta Ă€r inte en hĂ„llbar utveckling och mĂ„ste fĂ„ ett stopp om regionen ska ses som en bra och seriös arbetsgivare. 

Marie Morell (M) Ă€r regionstyrelsens ordförande i Östergötland.
Marie Morell (M) Ă€r regionstyrelsens ordförande i Östergötland.