Unionen får dagligen samtal från medlemmar som inte vågar säga nej till arbetsgivares övervakningsåtgärder av rädsla för att de ska bli omplacerade eller uppsagda om de protesterar. Det måste få ett stopp.
Existerande lagstiftning ger ett svagt skydd för den anställde där det ofta blir svårt att säga emot kontroller som kränker integriteten eller få dem rättsligt prövade. Det är därför av yttersta vikt att justitieminister Gunnar Strömmer tillsätter en utredning med syfte att stärka de anställdas personliga integritet i arbetslivet. Ingen ska behöva riskera jobbet för att de säger nej till orimliga kontrollåtgärder på sin arbetsplats.
Bristerna i lagstiftningen har blivit allt tydligare i takt med att övervakningen på arbetsplatserna ökar. Digitaliseringen har gjort det enklare för arbetsgivare att samla in stora mängder data om anställda, utan garantier för att hanteringen är korrekt. Ett exempel är mjukvaror installerade på jobbmobiler, som ska skydda företagets egendom men som i praktiken används för att följa anställdas position. Det är ett oacceptabelt intrång i medarbetarnas rätt till integritet.
Unionen uppmanar därför regeringen att tillsätta en utredning för att stärka arbetstagares rättigheter med fokus på följande områden:
1.
Tydligare regler för övervakning och kontroll på jobbet. Regler behövs för att balansera arbetsgivares kontroll med arbetstagares rättigheter, särskilt där anställda inte kan säga nej utan att riskera jobbet.
2.
Starkare rättsskydd. Anställda ska kunna ifrågasätta övervakning utan att riskera repressalier. Fackföreningar bör få mandat att driva frågor om integritetskränkningar för sina medlemmar.
3.
Förbud mot oreglerad kontroll av brottsuppgifter. För säkerhetskritiska tjänster behövs regler för hantering av belastningsregister. Arbetsgivare ska inte kunna använda brottsrelaterade uppgifter utan lagligt stöd.
4.
Begränsningar för alkohol- och drogtester på arbetsplatser. Slumpmässiga tester ska endast tillåtas i säkerhetskritiska miljöer. Testerna måste vara motiverade och genomföras med hänsyn till integriteten.
5.
Skydd mot olämpliga bakgrundskontroller. Arbetsgivares rätt till bakgrundskontroller bör begränsas till vad som är relevant för tjänsten. Det är viktigt att dessa kontroller inte missbrukas.
6.
Rätt till ersättning vid otillåten övervakning. Arbetstagare som utsätts för otillåten övervakning ska ha rätt till kompensation. För anställda inom regionens säkerhetskänsliga sektorer är det viktigt att deras rättigheter skyddas.
Det är dags att skydda arbetstagarnas integritet och sätta stopp för arbetsgivares överdrivna kontrollåtgärder.
Vi vill skyddas från kontroller av bakgrund och brottslighet
I dag har privata arbetsgivare stor makt att övervaka sina anställda.Arbetstagares integritet i arbetslivet måste stärkas. – Justitieminister Gunnar Strömmer måste ingripa, skriver ledare i fackförbundet Unionen.
Stefan Andersson är ordförande för fackförbundet Unionens östra region.
Foto: Unionen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.