Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi vill rädda både fiskar och våra småskaliga fiskare

De senaste veckorna har vi fått ta del av alarmerade nyheter om hur tillgången på sill och strömming har minskat drastiskt för landets kustnära fiskare i Östersjön.

Julie Tran och Christian Widlund är toppkandidater för Centerpartiet i regionvalet i Östergötland respektive kommunvalet i Norrköping.

Julie Tran och Christian Widlund är toppkandidater för Centerpartiet i regionvalet i Östergötland respektive kommunvalet i Norrköping.

Foto: Montage

Debatt2022-08-24 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det storskaliga trålfisket ute till havs pekas ut som en möjlig orsak. Kvoterna för hur mycket fisk som får fiskas i Östersjön förhandlas fram av EU:s medlemsländer med stöd i Inter­nationella havsforsknings­rådets (ICES) rekommendationer. Vetenskapligheten till trots är det mycket som tyder på att Östersjön överfiskas av jättetrålare. Det vittnar torskbeståndens kollaps om; tillbakagången för sill och strömming och den starka tillväxten av spigg likaså. Samtidigt sprider sig det industriella trålfisket norrut i Ålands Hav, Botten­havet och Botten­viken, och längre och längre in mot våra skärgårdar och utgör ett problem längs med hela den svenska Östersjö­kusten. 

Vi anser att det småskaliga fisket är nyckeln till  ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Småskaliga fiskare använder skonsamma redskap, där fångsterna främst går till människoföda, till skillnad från det alltför effektiva industrifisket vars fångster primärt blir fiskmjöl. Det lokala fisket skapar även jobb och utveckling i området där fisken fångas och är en del av vår kultur och historia.

Ska utvecklingen vändas så att vi både får bättre ekologisk balans i Östersjön, och de återstående lokala fiskeföretagarna ska kunna bestå och utvecklas, måste vi agera för att stoppa överfisket. Vi kräver att:

  1. Lokala fiskare måste få första tjing på den fisk som får fiskas. Idag är det tvärtom. När torsk- och sillkvoterna på goda grunder minskas är det småskaliga kustfiskare, inte industritrålarna som helt stängs ute från kvoterna.
  2. Trålgränsen för det storskaliga industrifisket flyttas ut från 4 till 12 sjömil utanför den så kallade baslinjen. 
  3. Det pelagiska fiskets expansion norrut stoppas, och att Ålands Hav, Bottenhavet och Bottenviken kan få vara skyddade reservoarer för havets och fiskebeståndens naturliga återhämtning, där enbart skonsamt lokalt förankrat fiske för människoföda bör tillåtas. 
  4. Skapa en aktiv förvaltning och bättre skyddsjakt av säl och en kraftig begränsning av skarv. 

Vi vet att dagens regering och riksdag vill väl med sina ambitioner kring ett hållbart fiske, och vi stödjer till fullo en kraftfull nationell och europeisk fiskepolitik i syfte att förhindra utfiskning och säkra god ekologisk status. Men vi kräver också att vi tillsammans agerar för att rädda både Östersjöns fisk och våra lokala fiskare längs Östersjökusten.