Vi vill ha en riktig demokrati utan ärvd makt

I en tid med ekonomiskt underskott och kriser hos både polis och sjukvård är detta en helt galen prioritering

Det viftades ihärdigt med flaggor under kungabesöket.

Det viftades ihärdigt med flaggor under kungabesöket.

Foto: Julia Koch

Debatt2023-11-25 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har det gått ett halvår sedan kungen besökte vårt län under några timmar i samband med firandet av hans 50 år på tronen. Besöket föregicks av mycket lång planering hos Linköpings kommun, polisen och länsstyrelsen i Östergötland, där arbetstid och resurser togs från annat. Slutnotan hos länsstyrelsen blev cirka en halv miljon skattekronor (källa Länsstyrelsen Östergötland), därtill kommer polisens och kommunens inte oväsentliga kostnader.

I en tid med ekonomiskt underskott och kriser hos både polis och sjukvård är detta en helt galen prioritering. Från årsskiftet kommer vi till och med att få betala för ambulanstransport. Men vifta fick vi- med ”gratis” (betalda av Linköpings kommun) utdelade flaggor - under kungabesöket.
Det här är ännu ett exempel på kostnaden för att ha en statschef som ärver sin makt, ett annat är att priset för monarkin skulle räcka till att avlöna 3500 sjuksköterskor eller 3200 poliser (Ur rapporten ”Monarkins verkliga kostnader” 2020).

Apanaget framställs som den totala utgiften för monarkin, men som belyses ovan så används det inte till att täcka alla kostnader för kungahuset. Den verkliga kostnaden uppskattas enligt rapporten ovan till 1,7 miljarder kronor. Kostnaden för en svensk republik skulle enligt samma rapport vara över en miljard kronor lägre.

Vi i republikanska föreningen vill ha en riktig demokrati där vi istället lägger våra skattepengar på samhällsnytta