Vårdförbundets medlemmar tar ett stort ansvar nu och alla andra dagar. Många av medlemmarna flyttas runt och avdelningar slås ihop för att lösgöra platser för smittade medborgare. Medlemmarna ska ställa om från sin ordinarie trygga arbetsvardag till att bemanna andra enheter och nya avdelningar. Medarbetare snabbutbildas i att hantera teknisk apparatur och nya arbetsuppgifter. De ständigt omvärderade kraven på hygienrutiner skapar frågor och oro. De allra flesta har fått kasta om sina scheman och jobbar övertid och extrapass för att lösa bemanningen. Detta påverkar individerna både i den direkta arbetssituationen men också i dess privatliv som vänds upp och ner av alla förändringar. Risken att själv bli smittad är högre för vårdpersonal när man utsätts för höga smittorisker vid vård av svårt sjuka patienter med Covid-19. Rädslan och oron för att själv bli smittad och att ta med smittan hem till sina nära och kära är självklart också stor.
Östergötland är ett av det värst drabbade länet i antal smittade per invånarantal och trycket på sjukvården är hög. Vårdförbundets medlemmar står i fronten i denna pandemi och kan vittna om en hög belastning och ett hårt tryck. Vi vill orka vårda Östergötlands medborgare även efter denna pandemi. Då ska köerna betas av och vården rulla igång som vanligt igen och det finns även risk för ett nytt Covid-19-utbrott senare i år.
Nu riktas även uppmärksamheten mot den kommunala vården där Vårdförbundets medlemmar också tar ett stort samhällsansvar i hemsjukvård och särskilda boenden. Det är bra att alla får upp ögonen för det viktiga vård- och omsorgsarbetet som sker även i kommunernas regi.
Vårdförbundets medlemmarna erbjuds i dagsläget inget extra för allt arbete och alla uppoffringar de gör. Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tecknat ett krislägesavtal tillsammans med Vårdförbundet för att ge medarbetarna rimliga ersättningar för alla timmar som de lägger på att vårda medborgarna. Stockholms län har aktiverat krislägesavtalet för först och främst medarbetare som arbetar på utsatta Covid-19-arbetsplatser i regionen. Vi behöver ha seriösa samtal om när krislägesavtalet bör aktiveras även i Region Östergötland.
Vårdförbundet vill att samtliga medlemmar som arbetar i både regionvården och den kommunala vården under pandemin ska ha risktillägg och prioriteras i kommande lönerevisioner kopplat till de uppoffringar de gör.