Vi söker ditt stöd för ett tryggare Norrköping

Norrköping ska vara en trygg plats att vistas, bo och arbeta i. Så är inte alltid fallet idag.

Maria Sayeler och Olle Vikmång skriver tillsammans socialdemokraternas sista valartikel i Folkbladet.

Maria Sayeler och Olle Vikmång skriver tillsammans socialdemokraternas sista valartikel i Folkbladet.

Foto: Susanne Beskow Norgren, Widar Andersson

Debatt2022-09-10 08:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har problem med organiserad brottslighet och rekrytering av unga till kriminella gäng. Vi har problem med missbruk och hemlöshet. Vi socialdemokrater är fast beslutna att komma till rätta med dem och kommer vända på varje sten för att lyckas. 

Vi vet att det är möjligt, vi har gjort det förut. Både Hageby och nu senast Klockaretorpet har vi med medvetet arbete fått bort från polisens lista över utsatta områden. Det är en framgång och ett kvitto på att vi gör rätt saker. Det ska vi fortsätta med och det ska vi utveckla till att omfatta fler områden. 

Vi ska bygga ett gemensamt Norrköping. Under mandatperioden kommer vi ha fokus på utanförskapsområden och göra ett samlat krafttag för att öka tryggheten. Vi ser i huvudsak tre olika områden vi behöver fokusera på.

För det första ska alla känna sig trygga på Norrköpings gator och torg. För att minska utrymmet för kriminalitet och gäng vill vi ha fler poliser i den offentliga miljön. Vi vill även bygga ut den kommunala väktarorganisationen och utöka kameraövervakningen. Dessutom är det viktigt att det rör sig fler vuxna i dessa miljöer, därför vill vi utöka den uppsökande verksamheten. 

För det andra behöver vi ett tydligt fokus på det förebyggande arbetet. Vi behöver förhindra nyrekrytering av unga kriminella och bekämpa förekomsten av droger genom att främja samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet. Dessutom behöver vi sätta in tidiga insatser när barn far illa eller uppvisar destruktivt beteende. 

Vi behöver ge möjlighet för de som vill kunna lämna gängmiljön genom att arbeta mer motiverande och uppsökande. Genom att hemlösa ges möjlighet till bostad utan krav på nykter- och drogfrihet ökar vi tryggheten på gator och torg samtidigt som vi över tid även ökar motivationen att genomgå behandling.

För det tredje ska vi bryta utanförskapet. Det är viktigt att alla känner att man är en del av samhället. En nyckel i detta är att ha ett arbete att gå till. Därför vill vi kräva motprestation vid bidrag, t.ex. språkundervisning eller deltagande i arbetsmarknadsinsatser. VI vill även bygga ut program där arbete och praktik kombineras med språkundervisning. 

Det är tre fokusområden som var för sig är viktiga men som tillsammans blir ett kraftfullt verktyg för att öka tryggheten och sammanhållningen i samhället. Vi vet, vi har som sagt gjort det förut och vi söker ditt stöd för att fortsätta arbeta för ett tryggare Norrköping.