Vi ska inte skämmas för vår vapenindustri

Berättelsen om ett påstått aggressivt Nato är inget annat än rysk propaganda.

Debatt 23 maj 2022 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Följande rader är ett svar på min partikamrat Thomas Larssons Nato-kritiska bidrag i Folkbladet 17 maj:

Bilden av Sverige som en fredsskapande nation är rätt. Demokrati och frihet här är en självklarhet och ett lysande exempel för många människor i världen.  Men det får inte leda till naivitet och blindhet. "De frommaste kan inte leva i fred om grannarna inte gillar det", denna mening av den berömde tyske filosofen och poeten Friedrich Schiller bestämmer våra handlingar.  Och den dåliga grannen, förlåt, är Ryssland under överskådlig framtid. Den som ignorerar detta agerar oansvarigt.

Jag förväntar mig att svensk regering gör allt för att vi ska kunna leva ett fria och fredliga liv.  Medlemskap i en skyddsallians av fria och demokratiska länder är ett logiskt steg och fortsätter att säkerställa vår politiska handlingsfrihet. Berättelsen om ett påstått aggressivt Nato är inget annat än rysk propaganda. Sverige ska fortsätta att vara en respekterad aktör när det gäller att främja nedrustning och kärnvapenfrihet.

Och Sverige ska inte heller skämmas för sin egen vapenindustri. Finspångs historia domineras av att en gång ha varit en stor vapentillverkare och idag utvecklas toppmoderna stridsflygplan och radarsystem i Östergötland och säljs över hela världen.

Den som agiterar mot Nato och gillar att beskriva Sverige som ett lysande exempel för nedrustnings- och fredsinitiativ måste ärligt talat också ifrågasätta sin egen vapenindustri och dess export.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

MP, V och SD i topp i lokal klimat- och miljörankning

MP, V och SD i topp i lokal klimat- och miljörankning

Förväntade placeringar för SD och L: "Visste det"

Förväntade placeringar för SD och L: "Visste det"

Ledare: Därför ändrar sig aldrig en socialdemokrat

Därför ändrar sig aldrig en socialdemokrat

"Politiken ger mig alla möten med människor"

"Politiken ger mig alla möten med människor"

Roland Klinga: Vattenbäraren är den som verkar utan att synas

Profilbild
Visa fler