Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi ska inte kompromissa om de mest utsatta i samhället

När det talas om flyktingkris är krisen inte vår, utan flyktingarnas. Vi måste leva oss in i att förhållandena kunde ha varit de omvända. Det kunde varit du som tvingades fly från krig, terror och förtryck. Hur skulle du då vilja att ett rikt land agerade?

Klas Corbelius och hans vänner i S-gruppen Tro och Solidaritet i Östergötland vill bland annat att de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen ska få stanna i Sverige.

Klas Corbelius och hans vänner i S-gruppen Tro och Solidaritet i Östergötland vill bland annat att de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen ska få stanna i Sverige.

Foto: Henrik Jonsson

Debatt2020-07-16 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna hara lämnat förhandlingarna med Socialdemokraterna i migrationskommittén. Det är bra. En rimlig överenskommelse med Moderaterna kunde ha varit möjlig under Fredrik Reinfeldt, men Ulf Kristerssons moderater har rört sig långt åt Sverigedemokraternas håll. Det finns en gräns för hur mycket vi socialdemokrater kan kompromissa. För oss går den när politiken drabbar samhällets mest utsatta människor.

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet har mycket bestämda uppfattningar om den framtida migrationspolitiken. Ett riktmärke, eller volymmål som det också kallats, är svårt att förena med de konventionsåtaganden som Sverige står bakom. Rätten att söka asyl har sin grund i Genèvekonventionen från 1951 och har länge haft ett brett stöd.

En reglerad och rättssäker asylprövningsprocess är en nödvändighet i en rättsstat som Sverige, men sådana regleringar får aldrig komma i vägen för att de som uppfyller kriterierna för skyddsbehov faktiskt ska få asyl. Somliga kräver långsiktighet och förutsägbarhet i asylmottagandet, men våra internationella åtaganden gör tydligt att det är behoven hos människan på flykt som är avgörande. 

När det talas om flyktingkris är krisen inte vår, utan flyktingarnas. Bakom varje ansikte finns en tragedi – människor som tvingats lämna nära och kära, som förlorat anhöriga. Vi måste också leva oss in i att förhållandena kunde ha varit de omvända. Det kunde varit du som tvingades fly från krig, terror och förtryck. Hur skulle du då vilja att ett rikt land agerade?

Följande punkter är nödvändiga för att få till stånd en fungerande asylpolitik:

Avskaffa systemet med tillfälliga uppehållstillstånd. Det är ett rättsosäkert system som riskerar att leda till passivitet för de drabbade, ibland i flera år. Osäkerheten om vad som kommer att hända är fruktansvärd. Om permanenta uppehållstillstånd vore regel skulle flyktingar ha mycket bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och bygga sig en tillvaro här med oss.

Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Sverige utvisar faktiskt människor till världens farligaste land. Vi kan inte se det som något annat än en humanitär katastrof både för vårt land och för den enskilde som drabbas.

Ge de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen amnesti. Mitt i pandemin har de slutat skolan och har nu sex månader på sig att få en fast anställning. Med en allt högre arbetslöshet är deras situation mycket svår, och andan i vilken lagen kom till kan inte längre uppfyllas.

Vi tror och hoppas att detta är möjligt, men då behöver Socialdemokraterna söka stöd hos Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centern och Liberalerna. Det är också viktigt att minnas att det finns ett folkligt stöd för att inte utvisa barn och splittra familjer, vilket Röda Korset nyligen visade i sin undersökning. 

75 procent av S-sympatisörerna instämmer (helt eller delvis) i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. Dem och inte de som skriker högst i debatten behöver vi lyssna på.

Klas Corbelius, ledamot i förbundsstyrelsen

Torbjörn Holmqvist, distriktsordförande

Ingela Ekberg, vice distriktsordförande

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Östergötland