Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi ska bli världsbäst på solpaneler

Solpanel på tak.

Solpanel på tak.

Foto: Privat

Debatt2021-07-16 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags för att Sverige att anta ett nytt klimatmål; vi ska bli världsledande i användandet av solpaneler! Allt för mycket av den energi människan använder hämtas från fossila bränslen.  Därför är det ett konsekvent och rimligt mål för oss som har höga klimatpretentioner att sätta upp ett ambitiöst mål för användandet av solenergi.

Vi får i nuläget bara en procent av all vår el från solpaneler i Sverige.  I Tyskland som har ungefär lika många soltimmar som oss, där kommer 10 procent av elen från solpaneler! Alla kan investera i solpaneler, egna eller andras. Inte minst i de delar av Sverige som hotas av elbrist på grund av underdimensionerade elledningar är solpaneler en smart idé.

Italien lanserade i april ett stöd på 1,1 miljarder euro till ”agrivoltaics” där odling och solceller samsas på jordbruksmark. På det sättet kan marken användas både till solelproduktion och livsmedelsproduktion.

Efter den första juli är de svenska reglerna mer generösa för mindre solcellsanläggningar. Men vi har fortfarande begränsade regler för solpaneler som många andra EU länder inte har. Ett exempel är kravet på att det ska finnas tillstånd (nätkoncession) för överföring av el mellan fastighetsägares olika fastigheter. Sverige måste se över sin lagstiftning och ge den svenska solelproduktionen minst lika goda förutsättningar som den har i andra EU-länder. Solpaneler är ett handfast sätt att fasa ut fossildriven energi. Varje solpanel sparar 350 gram koldioxid per varje kilowattimme som den producerar.