Vi ropar efter en mänskligare och hållbarare framtid

Laglydiga och kärleksfulla män och kvinnor som vägrar acceptera  lögner och dumheter. Vi skall inte behöva darra av skräck när vi betraktar framtidens vägvisare.

Debattören Anders Törnvall har även skrivit böcker om klokskap och godhet.

Debattören Anders Törnvall har även skrivit böcker om klokskap och godhet.

Foto: Pelle Johansson

Debatt2022-09-11 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sällan har vi svenskar varit så oroliga, rädda eller förvirrade över tillståndet i landet som nu. De regelbundna skjutningarna  är nu nästan fler än i alla EU länder tillsammans. En mycket erfaren polis säger att de är hjälplösa framför allt efter ”påskupproret” då hundratals poliser skadades och flydde för sitt liv för stenkastning även av kvinnor och barn. Ett brutalt hedersmord i Norrköping är ingen riksnyhet längre utan kan resultera i en tio raders notis i pressen. De så kallade gängkriminella och organiserad brottslighet har blivit nästan naturliga krafter i Sverige och används i floran av bortförklaringar, ursäkter och floskler. Avtrubbningen och en slags acceptans hos oss inför utvecklingen ökar alltmer. Man vänjer sig tyvärr. Det är viktigt att komma ihåg att Inte alla av dessa brottslingar svälter eller har blivit missanpassade för att de bor trångt eller inte fått stöd i skolan och hjälp att skaffa sig ett yrke.

Vad erbjuder maktens män? Jo, hårdare straff, fler och mer avancerade övervakningskameror, fler poliser, nya sjutillhållarlås och vakter t.o.m på sjukhusavdelningar. Och det kanske behövs men i grunden ropar vi efter en bättre, djupgående, annorlunda, hållbarare och mänskligare framtid.

Harvardprofessorn Larry Kohlberg har utvecklat en  modell för moralisk och samvetscentrerad utveckling där man i olika steg från lydnad till samhällsrespekt till godhetsengagemang. Hans kollega James Fowler kompletterade modellen med visioner om bearbetning av fruktbara existentiella frågor. Under en tid med dessa forskare  har jag sett dess verkan.

Den är prövad över hela världen och kan till exempel i skola, socialtjänst, hos politiker och polis vara i högsta grad användbara även idag.

Vi behöver inte mer underhållningsvåld, mordtäta deckare i TV och otäcka dataspel, utan vi behöver en fredlig revolution med en samvets- och ansvarsutveckling som ger oss ett bättre samhälle med kärlek, omtanke, glädje, skratt och sorg med en trygghet inombords i skolor, på arbetsplatser, sjukhus och festlokaler där vi lever, verkar och åldras och som gör oss till de människor vi är skapade att vara.

Den samvetsutvecklingen skall skötas av laglydiga, hederliga och kärleksfulla män och kvinnor som vägrar acceptera  lögner och dumheter. Vi skall inte behöva darra av skräck när vi betraktar framtidens vägvisare.

Stenkastning på poliser i Navestad 14 april. Ett ämne som omnämns av Anders Törnvall.
Stenkastning på poliser i Navestad 14 april. Ett ämne som omnämns av Anders Törnvall.