Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi pappor är faktiskt väldigt viktiga alla dagar

Idag är det Fars dag.

Idag är det Fars dag.

Foto: Kallestad Gorm/TT

Debatt2020-11-08 09:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samband med Fars dag kan vi prata lite om män i den viktiga rollen som pappor. Forskning visar nämligen att vi pappor faktiskt är väldigt viktiga. Barn med närvarande pappor har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa och sociala svårigheter, och lyckas bättre i skolan. Pappor som tillbringar mycket tid med barnen när barnen är små, har en bättre relation med barnen när de växt upp och blivit vuxna. De här fördelarna har egentligen inte så mycket med kön att göra. Snarare handlar det om närvaro av ytterligare en känslomässigt tillgänglig och engagerad vuxen i ett barns liv. 

Under 2019 tog Norrköpingspapporna ut 29 procent av föräldrapenningdagarna. Norrköpingsmammorna tog alltså ut 71,0 procent. Om Sveriges 290 kommuner rankas efter hur pass jämställt uttaget av föräldraledigheten är, hamnar Norrköping på plats 153.

Norrköpingspapporna vabbade bara 38,3 % av dagarna under 2019, medan Norrköpingsmammorna stod för 61,7 %. Som förälder har jag svårt att förstå att inte alla pappor slåss för förmånen att vara hemma med barnen. Det är en tid som kanske aldrig återkommer och värdet av att ha en god relation med sitt barn går aldrig att mäta i arbetstid och pengar. Det får inte handla om att den förälder som har lägst inkomst tar ut de flesta dagarna, men inte heller får det handla om begränsande normer och bristande kunskap om hur viktiga vi pappor faktiskt är. 

Inom organisationen Män samtalar pappor med varandra i pappagrupper. Våra erfarenheter visar att ungefär hälften av deltagarna har ändrat synen på sin egen roll i förhållande till barnet och mamman. Pappagruppsdeltagare berättar att de upplever sig själva som bättre föräldrar efter att tillsammans med andra pappor ha fått diskutera den nya rollen i livet. 

Vi i organisationen MÄN menar att ansvaret för att arrangera pappagrupper inte enbart kan ligga på enskilda aktörer. Snarare är det en uppgift för vården att i större omfattning organisera pappagrupper. Pappagrupperna blir en plats för män att gemensamt reflektera kring sin nya roll som förälder, och prata om hur de mår. Det är något som gynnar alla parter i familjen. Tyvärr ser det ut som att vården i Norrköping inte erbjuder pappagrupper - än. 

Kanske är pappagrupper en sjukvårdspolitisk fråga som hör hemma i rikspolitiken. Möjligheten till pappagrupp borde ju finnas över hela landet. Vilket parti står redo att ta bollen och skicka den vidare upp till riksdagen? Just den här frågan kan bara alla vinna på.