Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi måste ta oss råd med förebyggande arbete

Jag kommer fortsätta mitt arbete för barnens bästa.

Monica Holtstad har under sju månader vikarierat som ordförande i Socialnämnden i Norrköping. Nu fortsätter hon sitt arbete i nämnden som vice ordförande.

Monica Holtstad har under sju månader vikarierat som ordförande i Socialnämnden i Norrköping. Nu fortsätter hon sitt arbete i nämnden som vice ordförande.

Foto: Rikard W Larsson

Debatt2020-10-07 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När polisen larmar och ropar efter hjälp från skola och socialtjänst för att klara sitt uppdrag måste vi politiker i kommunerna agera. När socialsekreterare stångas mot förlegade lagar som ställer till med mer besvär än nytta i dagens samhälle måste våra riksdagspolitiker se till att revidera lagarna till den samtid de ska gälla i. Och barnen måste ständigt vara i fokus. De utgör tillsammans det framtida samhället. Trygga barn med goda uppväxtvillkor ger trygga framtida samhällen med mindre risk för utanförskap, kriminalitet och andra samhällsplågor. Vi måste ta oss råd med förebyggande arbete. Genom det kan enkla (och billigare) insatser rädda barn från utanförskap och kriminalitet. Socialnämnden har nyligen tagit beslut om att se över hur vi kan fånga upp barn och unga i utsatta områden som riskerar att hamna ”utanför”. Fler fältassistenter kan vara en sådan satsning. Det viktiga är att vi ser över hur vi kan förhindra att våra barn och unga hamnar i utanförskap, drogmissbruk och kriminalitet. Vi har även ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet. Den samverkan hoppas jag framöver kan förstärkas än mer.

Socialsekreterarna tampas mot många lagar. En del skrevs för 30 år sedan och är inte anpassade till dagens samhälle. Vi måste påverka våra rikspolitiker så att lagstiftningen hänger med. Vi har till exempel ett starkt skydd till föräldrars fördel i föräldrabalken, som ibland krockar med LVU-lagstiftningen (lagen om vård av unga) som handlar om barnets utgångspunkt. Jag är stolt över att min partikollega riksdagsledamoten Juno Blom (L) nu, och under många år, haft fokus på barns rätt att leva ett liv fritt från våld och förtryck. Alla i hela Sverige har blivit starkt berörda av vad som hände ”Lilla hjärtat ” och varenda sten ska vändas på, så att något sådant inte ska hända igen. Mitt medskick är att vi måste lyssna på socialsekreterarna! Jag är djupt imponerad av det arbete som görs av våra socialsekreterare, varje dag, dygnet runt, året om. För våra barns bästa. De hanterar och möter till vardags ofta hot, svår psykisk ohälsa, tungt drogmissbruk och kriminalitet. De är värda all uppskattning, i en tid där deras arbete ibland ifrågasätts. Jag kommer fortsätta mitt arbete för barnens bästa, som vice ordförande i nämnden och ordförande för behandlingsutskottet. Min intention är att detta århundrade ska bli barnens!