I samband med Kinas regering Xi Yin Pings globala strategi, har det blivit allt vanligare att deras ambassadörer utdelar hotelser mot fria tidningar och demokratiskt valda regeringar i EU. Hoten handlar, direkt eller indirekt, om handelsrestriktioner. Nu senast, har Kina infört regelvidriga handelsrestriktioner mot Litauen, efter att Litauen tillåtit Taiwan att öppna ett handelskontor där.
Den offensiva diplomatin kallas för Vargkrigare (Wolf warriors). Uttrycket kommer från de kinesiska actionfilmer som har samma namn, och som annonseras med slagordet ”Den som förolämpar Kina, hur än avlägsen, måste utrotas”.
Sveriges regering, och svenska journalister, har flera gånger fått motta hot från den kinesiska ambassaden. Nu är det vårt grannland Litauen som pressas. Litauen har begärt hjälp från EU.
Denna strategi drabbar i första hand mindre länder. De större väntar man med.
Den stora frågan är: Varför svarar inte EU med samma mynt? Det borde finnas ett antal verktyg i verktygslådan som man kan använda. Ett borde kunna vara att Kina bryter mot handelsavtalet med EU. EU är Kinas största handelspartner i världen. 16 % av Kinas export (362/2272 miljarder Euro) går till EU. EU är inte lika beroende av Kina. 9,3 % (198/2132 miljarder Euro) av EU: s export går till Kina. Siffrorna är hämtade från officiella källor och siter som specialiserar sig på ekonomisk statistik.
EU är nästan dubbelt så viktigt för Kina som Kina är för EU. Med denna styrka i ryggen, varför försvarar EU inte våra demokratiska ideal, när de utmanas av ambassadörer från Xi Yin Pings regering?