För oss är det självklart att var och en som har rätt till försörjningsstöd, förut kallat socialbidrag, gör allt den kan för att så snart som möjligt kunna försörja sig själv. Då är aktivitetskrav en självklar del för dem som har försörjningsstöd på grund av arbetslöshet.
På riksplan pågår en utredning som ska ligga till grund för en aktivitetskravsreform. I väntan på den gör vi i Norrköping allt vi kan, inom lagens nuvarande ramar, för att vara väl förberedda för en ny lag genom att tydligare knyta ihop krav och rättigheter för att bli beviljad försörjningsstöd.
Att fler personer ska gå från bidragsberoende till egen försörjning har varit fokus i Norrköping under lång tid. Och det har gett resultat; antalet hushåll som får försörjningsstöd har minskat med 38 procent sedan 2018. Nu organiserar vi oss för att nå ännu längre i vårt arbete.
Förändringen innehåller flera delar. Handläggningstiden för beslut (eller avslag) om rätt till försörjningstid kortas från i genomsnitt 21 dagar(2023) till endast 5 dagar 2025 för nyansökningar. Detta är möjligt genom personligt möte med klient och bättre digitalt stöd.
Genom mer klientnära arbetssätt med fler och mer regelbundna möten för planering och uppföljning får klienten bättre stöd i sin process.
Beslut om krav på aktivitet för klienter som har bidrag på grund av arbetslöshet kommer att tas utifrån Socialtjänstlagens fjärde kapitel och paragraf som säger att personen måste delta i kompetenshöjande insatser för att förbereda sig för att kunna ta ett jobb. Om en person missköter sig och inte deltar i beslutad aktivitet påverkar det naturligtvis rätten till bidrag framöver.
Att fler Norrköpingsbor går till arbete eller studier istället för att vara beroende av bidrag är en vinst för alla; för den enskilde, för dennes familj, för Norrköping och för hela Sverige.
Att ha förväntan på personer som får bidrag att de kan förändra sin situation är att skapa framtidstro. Och framtidstro är grunden för att insatser ska göra verkan.
Därför välkomnar vi en kommande aktivitetskravreform och i väntan på den gör vi vad vi kan för att inom nuvarande lag öka förväntan och krav på biståndstagare för att fler ska komma snabbare i egen försörjning.