Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi känner att Norrköping inte är byggt för oss

Världen skakas fortfarande av en pandemi. Många ungdomar har tagit och fortsätter ta sitt ansvar och undviker fysiska sociala sammanhang och att vistas på allmänna platser.

Marcus Hägglund vill att innerstaden Norrköping ska öppna sig mer för ungdomarna.

Marcus Hägglund vill att innerstaden Norrköping ska öppna sig mer för ungdomarna.

Foto: Gustav Granström

Debatt2021-01-25 09:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När restriktionerna snart förhoppningsvis gradvis kan börja lyfta, måste vi som samhälle också lyfta blicken och se hur vi kan förbättra de sociala mötesrummen i staden. Många unga är på sin fritid i innerstan och i och omkring dess köpcentrum. Trots detta finns där ingen plats reserverad för oss. Nu när ett genomsnittligt kafébesök går på uppemot 100 kr, och när Hörsalsparken eller sofforna på Lindens övervåning upplevs som osäkra, behövs det ett alternativ. Detta finns i många andra städers stadskärnor, men inte här i Norrköping. Vi unga, vi som är framtiden, känner att staden inte är byggd för oss. 

Det fantastiska arbetet som görs på fritidsgårdar / aktivitetshus på flera ställen i vår stad behövs det mer av. För att ge unga möjlighet till frihet, aktivitet och gemenskap, oavsett inkomstnivå eller bakgrund, och samtidigt förhindra exempelvis kriminalitet, drogförsäljning och skadegörelse borde flera platser likt dessa öppna. Bland annat i innerstan där behovet är stort och många unga rör sig. Detta skulle löna sig otroligt mycket för alla på lång sikt. Istället ser vi det motsatta, välfungerande fritidsgårdar läggs ned i kommunen. Från främst högern kan man höra argument som att “bygga fritidsgårdar löser inga problem”, att unga istället borde skrämmas med hårda straff eller “ta sig i kragen och skärpa sig”. Vi anser att man också måste ha det långsiktiga perspektivet och våga inkludera oss unga i samhällsbygget istället för att se oss som något borde “bekämpas”. 

Till en början kan det räcka med en plats inomhus med några soffor, ladduttag till mobiler och kanske ett billigt kafé. För trygghetens skull måste det såklart finnas någon form av bemanning, där kan exempelvis äldre ungdomar även få förtroendet att vara en del av lösningen. Detta kan med fördel sedan utökas till kvällsverksamhet eller arrangerandet av andra aktiviteter.

I ett större perspektiv handlar det också om hur vi vill att en stadskärna ska se ut när vi nu är en bra bit in på det andra årtusendet. I en tid när näthandeln exploderar kan det mycket väl vara så att huvudsyftet med vår stadskärna snarare ska vara att främja sociala möten och umgänge snarare än endast miljöskadlig konsumtion. Att öppna en plats för oss unga i centrum är en bra början.