Vi kan inte längre sopa allt under mattan

Våga granska vindkraften. Den signaturen använder skribenten bakom denna artikel.

Våga granska vindkraften. Den signaturen använder skribenten bakom denna artikel.

Foto: privat

Debatt2021-10-24 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljövänligt, hållbart, naturligt, förnybart. Under dessa epitet har vindkraften etablerat sig i Sverige och mer än 4400 verk har rests som monument över den gröna idealismen som dragit genom vårt land. Minst lika många till planeras för att till varje pris fullfölja den ”gröna omställningen”, oavsett konsekvenser. Men, allteftersom den gröna vågen drar förbi så blir allt fler varse den dystra baksidan som är allt annat än grön. Ofta för sent, när de själva drabbats. Det väcks frågor som hänger i luften obesvarade, frågor som inte passar in i den ensidiga och okritiska bild som media vill återge. 

Gigantiska fundament i betong, stora vingar i plast som inte går att återvinna – är detta miljövänligt och förnybart? Enorma landytor tas i anspråk och gör naturen otillgänglig för både människor och djur – är det naturligt? Företag som inte kan etablera sig eller satsa på tillväxt på grund av elbrist och skyhöga elpriser – är det ekonomiskt försvarbart att fortsätta utöka andelen väderberoende elproduktion? 

Vem äger egentligen vindkraftsindustrin och vem tjänar pengar på den? Varför äger Kina vindkraftverk i Sverige? Vem granskar kritiskt vindindustrin och vem låter de drabbade komma till tals? Vem vinner och vem förlorar på den här omställningen? Vart tar all den gröna elen vägen? Vilka är de starka krafterna som driver på? Vi kan inte längre sopa allt under mattan, rösterna som frågar är för många. Obekväma svar, men nu kan vi inte låtsas att allt är bra mer. Sveriges unika natur, skog och landsbygd är på väg att offras för att bli en Vindkrafts koloni. Våga granska vindkraft!

 
 
 
 
 
 
Läs mer om