Det är de som går vård- och omsorgsprogrammet som kommer rädda liv om världen drabbas av en ny pandemi, det är de på bygg- och anläggningsprogrammet som kommer bygga framtidens bostäder, det är de på VVS- och fastighetsprogrammet som kommer göra dessa bostäder levnadsbara och det kommer vara dagens elever på restaurang- och livsmedel som kommer hålla restaurangbranschen vid liv. De yrkesförberedande gymnasieprogrammen är de viktigaste för att hålla igång samhället, ändå verkar de inte prioriteras av politikerna.
De yrkesförberedande programmen måste prioriteras högre och de som går på yrkesprogrammen måste få bättre villkor och mer respekt. Därför lägger vi i Ung Vänster fram fyra krav:
1. Arbetsplatsförlagt lärande ska vara för alla: Idag är det långt ifrån alla elever som får en riktig praktik, på en riktig arbetsplats, med en riktig handledare. Vi kräver att alla ska få en bra Arbetsplatsförlagd praktik och kunna få sina första kontakter till arbetslivet. Det får vara nog med att man skiter i yrkesprogrammen.
2. Det behövs både fler lärlingsplatser och att alla program i gymnasieskolan ger högskolebehörighet: Det finns för lite lärlingsplatser idag. Trots att man går ett yrkesförberedande program så får man inte alltid jobb inom det yrket man utbildat sig till för att företagen inte anställer lärlingar. Vi kräver fler lärlingsplatser och det är också helt nödvändigt att alla som går på gymnasiet, oavsett linje, får högskolebehörighet så att man kan studera vidare i livet om man vill.
3. Vi elever på gymnasieskolans yrkesförberedande linjer behöver få veta våra rättigheter: Idag finns det gott om chefer som utnyttjar unga på arbetsmarknaden. Vi borde ha rätt att få veta våra rättigheter. Det ska inte vara lätt för cheferna att ge oss för låg lön eller strunta i vår arbetsmiljö bara för att vi är unga. Därför borde arbetslivskunskap införas som ett obligatoriskt ämne på gymnasiet.
4. Höj ersättningen: Idag får man en alldeles för liten mat- och reseersättning av skolan när man är ute på praktik. Ersättningen ska vara till för att man ska kunna ha råd med lunch men räcker ofta inte ens hela månaden ut. Höj ersättningen när man är ute på Arbetsplatsförlagt lärande. ! Vi i den unga arbetarklassen förtjänar bättre!
Vi i den unga arbetarklassen förtjänar bättre
Det ska inte vara lätt för cheferna att ge oss för låg lön eller strunta i vår arbetsmiljö bara för att vi är unga. Därför borde arbetslivskunskap införas som ett obligatoriskt ämne på gymnasiet.
Unga i utbildning till arbetaryrken behöver bättre praktik och bättre ersättningar hävdar dagens debattör.
Foto: TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.