Vi har råd med bensin om maten blir billigare

Om momsen tas bort på mat så det mer pengar än om koldioxidskatten på bensin slopas; det hävdar debattören i denna insändare.

Om momsen tas bort på mat så det mer pengar än om koldioxidskatten på bensin slopas; det hävdar debattören i denna insändare.

Foto: TT

Debatt2022-04-02 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Att priset på bränsle har ökat markant de senaste veckorna är det få som har missat. Månadslönen rinner i väg för den som pendlar, och för oss som lever i verkligheten finns inte lösningen hos varken köpet av elbil eller kollektivtrafiken – även om vi önskar att den gjorde det. 
Oppositionen verkar helt beslutna att en sänkning av bränsleskatten kommer att lösa alla ekonomiska bekymmer för det genomsnittliga hushållet. Inte någonstans tar de hänsyn till att olja handlas mot dollarn, och att president Bidens nio miljarder nytryckta dollar har skapat inflation. Likväl har oljepriserna pressats upp av Rysslands invasion av Ukraina. 
Allt som krävs för att dementera populismen kring bränsleskatten är alltså enkel uträkning. En dag i mars 2022 var literpriset på bensin 21,39 kronor. Koldioxidskatten är 2,64 kronor per liter. Tas skatten bort landar vi således på 19,03 kr/liter. 
En bil med 60L fulltank kostar alltså 1283,4 kronor vid en tankning. Drar vi av skatten, alltså 158,4 kronor, blir notan 1125 kronor per full tankning. Menar högerpartierna att denna mediokra sänkning på blott 158 kronor ska rädda hushållsekonomin? 
Ett betydligt bättre förslag är att införa en tillfällig sänkning av momsen på mat. Enligt Swedbank lägger en familj på fyra personer cirka 8000 kronor i månaden på mat. Momsen på mat är 12 procent. Att tillfälligt ta bort momsen på mat skulle innebära en sänkning på nästan 1000 kronor i månaden. Där har ni handlingskraften som skulle dämpa den ekonomiska ångesten hos småbarnsföräldrar, som inte vet hur väl de kommer äta nästkommande månad.