Vi är värda högre lön och bättre arbetsmiljö

Vi har ställt upp länge med våra kroppar och arbetstider, det är nu vi visar vad vår kompetens ger och hur värdefulla vi är. Det är nu alla ser att vi behövs och att vi ställer upp när det gäller.

Här ser vi undersköterskor, läkare och sjuksköterskor från frontlinjen som dagens debattör skriver om.

Här ser vi undersköterskor, läkare och sjuksköterskor från frontlinjen som dagens debattör skriver om.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Debatt2020-05-05 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu står vi vid frontlinjen i den senaste striden där vi faktiskt förlorar patienter, kollegor och vänner varje dag. Coronapandemin utsätter på allvar alla kompetenta, duktiga, slitstarka medlemmar i Kommunal. Vi arbetar sida vid sida med kollegor från alla kategorier inom vård och omsorg i detta allvarliga och prövande läge för vården och för hela samhället. Vi jobbar sida vid sida med sjuksköterskorna och läkarna. Vi känner starkt hur lokalvårdarna sliter för att hinna med sitt viktiga arbete med att städa för att förhindra smittspridning mellan patientbyten på rummen och håller rent runt oss i alla lokaler. Vi delar gemenskap med all den logistikpersonal på sjukhusen och vårdinrättningar som ser till att vi får den utrustning vi behöver, att maten lagas och kommer fram till rätt plats.

Vi har länge påtalat behovet av fler kollegor och det är nu tydligare än någonsin att vi har haft rätt. Tunga, långa arbetspass är inte ovanligt för medlemmarna i Kommunal. Nu har vi fått den hjältestatus som vi borde haft för längesedan, men det är inte applåder och klappar på axlar som vi behöver även om det är trevligt med uppskattning. Vi måste se det på våra lönekonton och på vår arbetsmiljö. 

Vi måste få återhämtning och andas mellan varven. Alla ni som kämpar nu och har kämpat tidigare är hjältar, varje dag, hela tiden. Ni är otroliga människor som kämpar på alla dagar i veckan, hela året runt.

Kommunal har tagit sitt ansvar och skjutit upp avtalsrörelsen på grund av rådande läge i Sverige. Det kommer vi också att påminna om när det är dags att sitta till bords med förhandlingar. Vi har ställt upp länge med våra kroppar och arbetstider, det är nu vi visar vad vår kompetens ger och hur värdefulla vi är. Det är nu alla ser att vi behövs och att vi ställer upp när det gäller.

Det är nu det gäller och det är nu som våra kommunala, regionala och nationellt styrande politiker måste förstå att vi är viktiga i samhället och vi är värda att satsa på. För att få kvalité så får man betala. Kommunal är ett starkt förbund och vi vill bli starkare med fler medlemmar och med ett ännu bättre kollektivavtal. Vi vill ha trygga anställningar och kompetens på rätt plats. Högre lön och bättre arbetsmiljö. Vi är värda det.




 

Kaisa Karro (S) är regionstyrelsens ordförande i Östergötland.
Kaisa Karro (S) är regionstyrelsens ordförande i Östergötland.
Karta: Vrinnevisjukhuset