21-28 januari genomför Norrköpings kommun tillsammans med Svenska kyrkan de demokrati- och människovärdedagar som kommit att bli tradition. Under veckan erbjuds programverksamhet på temat civilkurage och nästa lördag den 27 januari klockan 16.15 avgår ett fackeltåg från Holmbron via synagogan till judiska begravningsplatsen för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag och hedra minnet av varje människa som blev oskyldiga offer för en förvanskad syn på vad en människa är värd.
Ibland inbillar vi oss att ifrågasättandet av människovärdet hör diktaturer till och att det för Sveriges del förpassats till historien. Men varje dag blir vi överbevisade om att så inte är fallet. Vi läser om brinnande synagogor. Om islamofobiska dåd. Och höstens vittnesmål i samband med #metoo visar med all önskvärd tydlighet hur kön också kan vara utgångspunkt för förtryck. Att ett modernt industriellt samhälle i vår närhet kunde försöka utrota en hel judisk kultur medan andra såg på är ofrånkomligen en del av vår egen historia och vi vet att historien kan upprepa sig. Vilka pekas ut nästa gång?
Ifrågasättandet av människovärdet och utpekandet av syndabockar är inte något som sker plötsligt i ett land där alla tidigare levt i full harmoni. Det är värderingar som smygs på oss långsamt och vi riskerar att vänja oss gradvis vid misstänkliggöranden och bristande tillit. Det vittnar inte minst Hédi Fried, som överlevde Förintelsen, om. Vi bör ta hennes varningar på stort allvar. Om vi känner till vår egen historia har vi större möjlighet att påverka framtiden. Vi kan uppmärksamma och motarbeta varje tendens att förminska människors värde eller att värdera människor utifrån kön, ålder, etnicitet, religion, politisk åsikt, sexuell identitet eller någon annan ovidkommande måttstock. En människa är alltid en människa.
Människovärdet måste värnas i varje tid och på varje plats och i det arbetet behöver alla goda krafter samverka. För oss är det självklart att rasism, antisemitism, islamofobi och förtryck av kristna eller hbtq-personer inte ska ha någon plats i ett demokratiskt samhälle. Ett gott samhälle bygger på att vi är fria att leva i vår egen tro, tradition och övertygelse och att vi tar både personligt och gemensamt ansvar för varandra. Att vi faktiskt angår varandra.
Norrköping har en lång och god tradition att låta människor med olika bakgrund komma hit och bosätta sig här. Att få bli en del av oss. Vi är stolta över det och det ger oss även gott hopp om framtiden. Tillsammans kan vi se till att vår del av världen fortsätter att vara en fredlig plats där vi kan leva tillsammans i trygghet. Vi hoppas att vi blir många som deltar i de olika programpunkterna under veckan. För att minnas Förintelsen – men också för att fokusera på demokrati och människovärde här och nu.
Vi hoppas också att vi blir många i fackeltåget nästa lördag. Så hedrar vi dem som föll offer för Förintelsen och visar att vi står upp för människovärdet i dag. Det visar också hopp om framtiden, ett hopp som kan bära oss hela resten av året.