Vi älskar att utveckla hela Norrköping

Landsbygden är en del av vår själ. De gröna näringarna bidrar till livsmedelsförsörjning och förnybar energi.

Alexandra Asp, Centerpartiet är en av debattörerna bakom denna debattartikel om landsbygd och politik.

Alexandra Asp, Centerpartiet är en av debattörerna bakom denna debattartikel om landsbygd och politik.

Foto: Eva Jensen

Debatt2022-09-08 06:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet hur viktig skolan är för hela bygden, för barnens lärande och utveckling. Vi vill att en ny skola omgående ska byggas i Dagsbergsområdet för att ersätta den gamla. Vi vet att det måste finnas bra vägar och snabbt bredband i hela Norrköping. Vi vet vad småföretagen betyder för möjligheten till jobb och pengar till välfärden. Nära sjukvård påverkar tryggheten och tilltron i samhället. Hemtjänst ska under inga omständigheter centraliseras till staden utan måste utgå och finnas i hela Norrköping.

I Östra Husby får hemtjänsten nya fräscha lokaler. Vi vill se ökad samverkan för vård - i hemmet, på boendet och på vårdcentralen. Vi ska fortsätta att utveckla vårdcentralerna och särskilt stärka de som ligger långt från sjukhus. Det ska gå lätt att få kontakt med vården via telefon, webb eller chatt.

Vi vill fortsätta se till att företag, jobb och vård finns i hela Norrköping. Du ska kunna leva, bo och verka under ett helt liv på landsbygden, vare sig du är småbarnsförälder eller pensionär. Det måste gå att få ihop livspusslet med småbarn, jobb och fritidsaktiviteter - även om man väljer att bo utanför stadskärnan. 

Vi vill att förskolorna på landsbygderna ska öppna kl.06,00 så fler kan hinna ta sig till jobbet i tid om det är inne i stan. Säkra vägar till skolan samt tillräckligt med pendlarparkeringsplatser ska finnas och länka samman stad och ytterområden. Vi älskar att utveckla hela Norrköping för det är så vi bygger ett tryggt och starkt Norrköping.