Idag tycks många människor ha uppfattningen att landsbygden endast är något som tär på landet och att det är städerna som producerar alla ekonomiska värden. Om du som läser resonerar så, svara då på följande frågor. Var kommer maten från? Var kommer råvaror som trä och malm från? Var kommer elen från? Svaret är landsbygden. Landsbygden producerar oerhörda ekonomiska värden, värden som sedan nästan enbart kommer städerna till del. Endast en liten del av värdena kommer landsbygden till del och då heter det oftast något med stöd eller bidrag. Med det sättet att fördela pengar är det kanske inte så konstigt att landsbygden ses som tärande fast det i själva verket är städerna som tär.
Nåja, nu produceras en hel del ekonomiska värden även i städerna, men man ska komma ihåg att det på något sätt är beroende av det produceras på landsbygden. Industrier behöver råvaror, i princip alla företag från it-företag till industri behöver el och alla människor behöver äta mat. Så även om städerna producerar är de fortfarande tärande och hur man än vrider och vänder kommer städerna alltid behöva något som landsbygden producerar. Städerna kan aldrig bli självförsörjande. Landsbygden skulle däremot klara sig utan städerna. Det produkter och tjänster som produceras i städerna skulle kunna produceras lika bra om tillverkningen flyttades ut på landsbygden istället. Vi skulle även klara oss utan vissa saker som till exempel de flesta högteknologiska vi har idag. Visst livet skulle kanske bli lite tråkigare, men vi skulle inte dö. Riksdag, regering och myndigheter skulle också kunna flyttas ut i landet utan problem och på så sätt skulle vi även klara av att fortsätta styra landet utan städerna.
Avslutningsvis vill vi be dig som läser att föreställa dig ett scenario där man bygger murar runt våra tre största städer. Vilken sida börjar människorna krafsa på muren först tror du? Då blir det väldigt tydligt vem som föder vem.