Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vätgas kommer inte att lösa vindkraftens problem

Vi har en självförvållad energikris till följd av att vi avvecklat kärnkraften, en pålitlig och planerbar energikälla, och ersatt den med vindkraft, en opålitlig, icke planerbar energikälla.

Vindkraft är en en väderberoende elproducent. Fredrik Lundell (M) anser inte att vätgas kan göra att el från vindkraft blir en mer planerbar energikälla.

Vindkraft är en en väderberoende elproducent. Fredrik Lundell (M) anser inte att vätgas kan göra att el från vindkraft blir en mer planerbar energikälla.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-04-14 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har inte blivit bättre av att elnäten i Europa kopplats samman. Detta eftersom Tyskland, som Europas största land, är, eller åtminstone fram till nu, har varit, ledande i den gröna omställningen. Tyskarna har snabbavvecklat en mycket stor kärnkraftsflotta och storsatsat på vindkraft. Till nyåret senast stängde man två stora reaktorer med en produktion motsvarande hela Danmarks elbehov. Och eftersom det lika lite där som i Sverige fungerar att ersätta planerbar kraft med icke planerbar kraft har resulterat istället, som bekant, blivit ett beroende av rysk gas.

Än så länge verkar det dessvärre som Miljöpartiet är med och styr i bakgrunden. Vindkraft till havs fungerar i det närmaste lika dåligt som till lands. Vindkraft ger omkring 20 procent av installerad effekt, i bästa fall upp mot 25 procent, men inte mer, och många gånger klart mindre än 20 procent. Och man vet inte i förväg hur det blir. 

Ofta framförs att vätgas skulle vara lösningen på problemet med vindkraftens nyckfullhet. Det vill säga att när det blåser mycket ska elöverskottet användas för att från vatten genom elektrolys framställa vätgas, där vätgasen sedan ska kunna lagras för att sedan kunna förbrännas för att framställa elektricitet. Detta är fullt möjligt i teorin men i praktiken är det ingen lämplig väg, eftersom verkningsgraden, räknat från ursprunglig mängd från vindkraften producerad elenergi via vätgas, som ska lagras, och sedan tillbaka till el igen, blir mycket låg, omkring 10 procent. Det är främst det första steget, att genom elektrolys av vatten framställa vätgas som är oerhört energikrävande. Och ska detta ske i stor skala är det en process som dessutom måste ske med kontinuitet, och där har vi återigen just motsatsen till vad vindkraften kan stå till tjänst med. Och märk väl, det är alltså fråga om 10 procents verkningsgrad från ursprunglig, omkring 20 procent av installerad effekt. Riktigt dåligt med andra ord. Och det är därför som tekniken inte kommit till användning. 

Vore det då inte bättre att redan från början satsa på planerbar och pålitlig elförsörjning? Jo. Så klart. Det enda rimliga om man vill säkra Sveriges elförsörjning är utbyggd kärnkraft. På köpet blir det även mindre koldioxidutsläpp än med vindkraft.