"Vårt ord gäller; vi är pålitliga när vi skakat hand"

Norrköpingsvänstern står historiskt stark inför valet i september. När andra partier tappar väljare och engagerade medlemmar strömmar folk till oss.

Debatt 20 januari 2022 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror helt enkelt på att det beror på att vi är det politiska alternativet idag, särskilt i Norrköping. Alla de andra går mer eller mindre den trista nyliberala vägen som handlar om att privatisera, sälja ut, lämna över till marknaden och avsäga sig politiskt ansvar och kontroll. Den styrande Kvartetten med S i spetsen får inte mycket gjort och låter tjänstemännen styra allt för mycket. MP stöttar styret i allt trots att dom inte får vara med, och klarar inte ens att säga nej till charterflygplatsen. 

 

SD är i Norrköping ett totalt kaosparti där hälften av ledamöterna, inklusive kommunalrådet och samtliga av kommunstyrelseledamöterna är politiska vildar. M låter förvisso mycket men den egentliga skillnaden är bara att de vill sälja ut, privatisera och släppa ännu mer av kontrollen till marknaden. Dessutom är de ett oppositionsparti som efter halva mandatperioden frivilligt lämnade ifrån sig oppositionens majoritet i nämnder till Kvartetten.

 

Vår vision är annorlunda. Vi vill att de politiker som Norrköpingsborna väljer i september ska ta tillbaka kontrollen över Norrköping från marknaden och det tjänstemannastyre som politiken allt för ofta gömmer sig bakom. Politiken ska agera kraftfullt för att lösa människors vardagsproblem och kunna ställas till ansvar för Norrköpings problem.

Vår högsta prioritet är äldreomsorgen. Norrköpings äldre får idag inte den välfärd de förtjänar och har slitit ett helt liv för att bygga upp. Särskild demensomsorgen och hemtjänsten har drabbats hårt under pandemin, utsatta äldre får inte den hjälp de behöver och personalen har bland de absolut lägsta lönerna i landet. 

Vi vill byta kurs, de förödande nedskärningarna som drabbat demensomsorgen ska rivas upp, personalens löner höjas rejält och de privata vinstdrivande företagen sparkas ut. Men mycket mer ska göras som införande av gratis arbetsskor, bättre scheman och slopat karensavdrag för personalen. Det behövs en storsatsning på språkutbildning för de anställda som behöver det och kraftigt utökad makt över sin livssituation för de äldre. 

Vår andra prioritering är att bygga ett tryggt Norrköping. Alltför många oroar sig idag för ungdomsgäng, öppen droghandel, eller till och med dödsskjutningar. Det är helt oacceptabelt i ett välfärdsland som SverigeDet behövs fler poliser, övervakning och väktare i flera utsatta områden. Och straffen behöver höjas för sådant som sexköp, hedersvåld och tung gängkriminalitet.

Norrköping ska satsa på att få unga att våga vittna, ta i med hårdhandskarna mot prostitutionen och bygga program för avhoppare. Socialtjänsten ska stärkas och kunna hjälpa fler. Satsningar ska också göras på fritidsgårdarna och på otrygga lokala centrummiljöer.

Men det räcker inte. Att bygga ett jämlikt och sammanhållet välfärdssamhälle utan fattigdom och bostadssegregation är ett måste för att stoppa kriminaliteten. Särskilt viktigt är en jämlik skola och förskola som ger alla unga en bra utbildning och därmed goda möjligheter i resten av livet. Bara så kan vi se till att det inte finns desperata unga män utan framtidshopp för gängen att rekrytera. 

Vår tredje prioritet är att Norrköping måste satsa kraftfullt på klimatinvesteringar för att skapa fler jobb. Vi är fortfarande en industristad och för att säkra framtidens arbeten åt alla ska förnyelsebar energi byggas ut i stor skala och elnätet rustas upp. Norrköping ska också ställa om transportsystemet med Ostlänken, laddställen för elbilar, utökad kollektivtrafik och spårväg till Vrinnevisjukhuset. På landsbygden är dock bilen nödvändig och där ska självklart nödvändiga satsningar på både vägar och kollektivtrafik göras. 

Eftersom vi ser att så många förändringar måste göras så vill vi självklart ha makten att genomföra dem. Det betyder att vi absolut vill vara med och styra Norrköping efter valet. Det kommer att innebära tuffa förhandlingar oavsett hur ett nytt majoritetsstyre eller samarbete om kommunens budget kommer att se ut. Det ansvaret axlar vi gärna och vi är självklart beredda att kompromissa så länge våra viktigaste frågor får genomslag. En sak ska dock både Norrköpingsborna och andra partier känna sig säkra på. Vårt ord gäller och vi är pålitliga när vi väl skakat hand. Vill man ha förändring i Norrköping och politiker som leder och kan ställas till svars lägger men säkrast rösten till vänster. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Var utspelet bara valfläsk Olle Vikmång?

Var utspelet bara valfläsk Olle Vikmång?

Widar Andersson: Jarl och Lundström är en giftig kombination

Profilbild

Ny rapport spår mörkare tider – "Kan bekräfta bilden"

Ny rapport spår mörkare tider – "Kan bekräfta bilden"

Widar Andersson: Olle Vikmång stresstestar Kvartetten inför valet

Profilbild

Debatt: Konsekvent integration krävs för att förebygga brott

Konsekvent integration krävs för att förebygga brott
Visa fler