Välfärdens pengar ska inte göda kriminella nätverk i Östergötland

Vi uppmanar den styrande majoriteten att inte se detta som en engångsföreteelse, utan som starten på ett långsiktigt och kraftfullt arbete mot välfärdsbrott. Det är dags att visa att vi tar detta problem på största allvar, varje dag, året runt.

Kaisa Karro (S)

Kaisa Karro (S)

Foto: Jasmine Hübinette

Debatt2024-09-04 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor glädje vi inom LO och Socialdemokraterna ser att Region Östergötland nu äntligen tar ett krafttag mot välfärdsbrotten genom att inrätta en särskild funktion mot denna typ av brottslighet. Detta är ett viktigt steg för att skydda våra gemensamma resurser och säkra en hög kvalitet inom välfärden. Men frågan kvarstår: varför tog det så lång tid för den styrande majoriteten att agera?

Redan för ett år sedan lade Socialdemokraterna fram en motion om att inrätta just en sådan funktion. Vi har under lång tid sett hur den organiserade brottsligheten nästlat sig allt djupare in i den svenska välfärden. Handeln med falska sjukintyg, fusket med ersättning för utförda tjänster inom sjuk- och tandvård – listan på brott kan göras lång. Detta är fullständigt oacceptabelt och måste bekämpas med alla till buds stående medel.

LO och Socialdemokraterna har sida vid sida drivit på för att stärka arbetet mot välfärdskriminalitet. Vi har visat hur dessa brott inte bara drabbar ekonomin utan också leder till sämre arbetsvillkor och en otrygg arbetsmiljö för de anställda inom välfärden. Det är oacceptabelt att människor som arbetar för att hjälpa andra ska riskera att utnyttjas och hotas när företag används som brottsverktyg för att stjäla pengar avsedda för vård, skola och omsorg.

Vi välkomnar att det moderatledda styret i Region Östergötland nu äntligen börjat lyssna och ta till sig av våra förslag. Att inrätta en särskild funktion mot välfärdsbrott är ett steg i rätt riktning, men det är bara början. Vi kommer inte att luta oss tillbaka och nöja oss med detta.

Socialdemokraterna och LO kommer att fortsätta att vara en blåslampa i frågan. Vi kommer att fortsätta granska och utvärdera arbetet mot välfärdsbrott, och vi kommer att fortsätta att driva på för att säkerställa att välfärdens pengar går till det de är avsedda för – att bygga ett starkt och tryggt samhälle för alla, inte till att göda kriminella nätverk.

Vi uppmanar den styrande majoriteten att inte se detta som en engångsföreteelse, utan som starten på ett långsiktigt och kraftfullt arbete mot välfärdsbrott. Det är dags att visa att vi tar detta problem på största allvar, varje dag, året runt.