Varför ska vi betala för spanska medborgarlöner?

Dagens debattör uppmanar medborgarna att ta kontakt med sina politiker i riksdagen och säga åt dem att säga nej till EU: s skuldpaket.

Dagens debattör uppmanar medborgarna att ta kontakt med sina politiker i riksdagen och säga åt dem att säga nej till EU: s skuldpaket.

Foto: Janerik Henrsson/TT

Debatt2021-03-28 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

8 000 miljarder kronor. Det är ganska mycket pengar som EU vill tilldela den så kallade återhämtningsplanen i sviterna efter Corona. Det är ett fint namn som dock döljer att det är ett skuldpaket och de underliggande problem som de ojämna villkoren inom EU och framförallt Euro-zonen utgör. Sverige kommer att bli nettobetalare och då det även handlar om lån innebär det i praktiken att vi låter våra barn och barnbarn gå i borgen för återbetalningen, skuldsatta redan från födseln. Trots att kända socialdemokrater så som Leif Pagrotsky, Lars Anell och Lotta Fogde även de kom fram till samma slutsats redan i somras verkar Socialdemokraterna fortfarande ha för avsikt att rösta ja. 

När pengarna sen ska betalas tillbaka är steget inte långt till att EU kräver beskattningsrätt för att kunna driva in skulden. Med sådan beskattning följer ökad administration i Bryssel och därmed ökade kostnader för EU-medlemskapet som för Sveriges del redan är högt nog. 

Vi i Medborgerlig Samling vill inte se en marsch mot en superstat eller europeisk federation. Vi vill att EU ska präglas av ett frivilligt och fredligt samarbete mellan självständiga stater på områden där det är relevant och det är inte den utvecklingen vi ser idag.

Skuldpaketet är ett sätt att möjliggöra för vissa länder att behålla lägre beskattning och generösa pensionsvillkor istället för att se över detta. Det har säkert inte undgått någon att regeringen har höjt den allmänna pensionsåldern och våra höga skatter är knappast någon hemlighet. Så på vilket sätt är det ”solidariskt” att Sverige ska ha sämre pensionsvillkor för att ha råd att betala tillbaka lån som givits till andra länder utan att dessa behöver se över sina egna system? I Spanien införde man exempelvis så sent som förra året rätt till medborgarlön på 12 000 kronor för alla mellan 23 och 65 år.

Hoppet är dock inte helt ute ännu, den 24 mars röstar nämligen Riksdagen om huruvida Sverige ska anta skuldpaketet eller ej och det krävs att samtliga EU-länders parlament röstar igenom förslaget för att det ska antas. Medborgerlig Samling har ännu bara mandat på kommunal nivå och därför står istället hoppet till just dig. Kontakta dina representanter i Riksdagen redan idag och förklara att du inte önskar skuldsätta dina barn och att förslaget bör röstas ner, i synnerhet om du röstat på S, M, C, L, KD eller MP då dessa hittills har uttalat avsikt att skuldsätta oss fram till slutet av 50-talet. Skriv också gärna på vårt upprop mot detta skuldpaket.

Per Westerlund är ordförande i Medborgerlig samling i Östergötland.
Per Westerlund är ordförande i Medborgerlig samling i Östergötland.