Varför fifflar Vänsterpartiet i Söderköping?

Vänsterpartiet (Folkbladet 8 juli) anklagar Alliansen i Söderköping för att fiffla.

Martin Sjölander (M) är kommunstyelsens ordförande i Söderköping. Idag svarar Sjölander och hans allianskamrater på kritik från Vänsterpartiet i kommunen.

Martin Sjölander (M) är kommunstyelsens ordförande i Söderköping. Idag svarar Sjölander och hans allianskamrater på kritik från Vänsterpartiet i kommunen.

Foto: Louise Åsenheim

Debatt2022-07-20 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man blir då något konfunderad när man läser deras egna förslag till budget. Även dom ”fifflar” då fram 15 miljoner samt höjer skatten med 50 öre. Eftersom även Vänstern använder de 15 miljonerna utan att redovisa dessa, samt att V tycker det är fel, har de då lagt ett eget budgetförslag som de egentligen inte tror på? Eller menar Vänstern att de egentligen vill höja skatten med 90 öre?

Det är en försiktighetsprincip att som vi lyssna med ekonomichefen om bästa bedömning innan vi bestämmer någonting, vår samlade erfarenhet under de senaste åren visar att dessa ekonomiska bedömningar visat sig inte enbart stämma utan de har även positivt överträffats

Det är så klart viktigt att även låta hushållen behålla sina pengar för att kunna möta behoven i dessa tider med hög inflation och räntehöjningar. Detta för att hålla konsumtionen uppe så att den höga nivån av arbetslöshet inte ytterligare höjs. Det är bra såväl för medborgarna som för näringslivet. Att Vänstern i dessa tider vill höja kommunalskatten, som hårdast drabbar de med små inkomster, är anmärkningsvärt och skulle leda till ökad utbetalning av försörjningsstöd.

Så när man gör en bästa möjlig bedömning så kallas det för att fiffla. För vänstern spelar det ingen roll hur en skattehöjning motiveras, bara den blir av.

Det räcker med att Söderköpingsborna oroar sig över räntehöjningar, dyrare livsmedel- och drivmedelspriser, tack vare att alliansen strategiska plan vann gehör i kommunfullmäktige behöver de inte oroa sig över höjd kommunalskatt.