Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårens alla viktiga val

Valberedningsvår. Östsvenska handelskammarens vd Johanna Palmér påminner bolagens valberedningar om ansvaret för styrelsernas kompetens.

Valberedningsvår. Östsvenska handelskammarens vd Johanna Palmér påminner bolagens valberedningar om ansvaret för styrelsernas kompetens.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2017-01-17 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrelsen är företagets viktigaste resurs. Det är styrelsen som ska styra företaget mot framtiden, fatta de avgörande strategiska besluten och säkra bolagets fortsatta framgång. Omvärldens snabba utveckling ställer nya krav på ledamöterna när det gäller digitalisering, teknik och snabbt skiftande beteendemönster, något som landets valberedningar har att fundera på nu när säsongen för bolagsstämmor närmar sig. Mångfald i styrelser ger fler perspektiv och bättre förmåga att analysera omvärlden, visar forskningen. En viktig del i mångfalden är jämställdheten.

VI gläds därför åt att balansen män och kvinnor i styrelserummen blir allt jämnare. Idag innehas nästan 3 av 10 styrelsestolar av kvinnor, både nationellt och i vår region. Det kan såklart bli ännu bättre balans, men med den utvecklingstakt vi har nu får vi jämvikt inom 10 år. Åtminstone i börsbolagen och de statliga bolagen.

Ordförandeposten däremot, den är fortfarande till 95 procent befolkad av män. Inte ens 1 av 10 ordförandestolar innehas av en kvinna. Samma snedfördelning gäller för VD-posten i landets företag. Här finns med andra ord stor förändringspotential!

Inför vårens bolagsstämmor ökar nu aktiviteten i landets valberedningar. Vilka ledamöter har avsagt sig omval? Vilka nya har vi i åtanke? Och den viktiga frågan, vilka av våra befintliga styrelseledamöter saknar tillräcklig kompetens för att delta framöver?

Vi vill uppmana regionens valberedningar att grundligt reflektera över vilken viktig påverkanskraft valberedningen har för utvecklingen av jämställda styrelser. Vi vill också uppmana alla styrelsekvinnor att anmäla sig till 100-listan så att ingen valberedning kan säga att det inte går att hitta tillräckligt många kompetenta och erfarna kvinnor i styrelsesammanhang! På så vis hoppas vi skynda på utvecklingen mot en bättre balans i bolagsstyrelserna, från suppleant till ordförande.