Mödradödligheten i vÀrlden har minskat de senaste decennierna, till följd av fler kontroller under graviditeten och större tillgÄng till utbildad vÄrdpersonal och förlossningskliniker. Men fortfarande föder bara 40 procent av alla kvinnor pÄ sjukhus. Bor du pÄ landsbygden i ett fattigt land tillhör du dem som oftare föder hemma, utan barnmorska eller vÄrdutbildad personal vid din sida, och dÀrmed löper störst risk att dö till följd av din graviditet eller förlossning. The Hunger Project mobiliserar mÀnniskor pÄ den afrikanska landsbygden att utkrÀva rÀttigheter och att driva sin egen utveckling ur hunger. En del i arbetet Àr ocksÄ att utbilda vÄrdpersonal och bygga vÄrdkliniker pÄ landsbygden dÀr det annars inte finns tillgÄng till grundlÀggande vÄrd. Stephanie Ashley arbetar för The Hunger Project i Ghana, som koordinator för barn- och mödravÄrd, och vittnar om att pandemin har förstÀrkt situationen:
UtegÄngsförbud och restriktioner under pandemin har hindrat gravida kvinnor frÄn att ta sig till vÄrdinrÀttningar. Resurser har flyttats frÄn mödrahÀlsovÄrden till insatser mot viruset. Dessutom har fattigdomen ökat vilket gör att mÄnga inte har rÄd med den vÄrd de behöver.
Pandemin har gjort att oplanerade graviditeter och tonÄrsgraviditeter ökat. MÄnga Àr rÀdda för att ta sig kliniken för kontroller eller för att fÄ hjÀlp med familjeplanering, förklarar Stephanie.
Men problemet med mödradödligheten i vÀrlden Àr i grund och botten en frÄga om att kvinnors liv inte vÀrderas lika högt som mÀns. Det Àr först nÀr kvinnors rÀttigheter tas pÄ allvar, och alla kvinnor har makt att pÄverka sina egna liv, som mödradödligheten kommer att minska.
VÄld mot kvinnor i nÀra relationer har ökat rekordartat i Ghana i och med pandemin. Dessutom har mÄnga kvinnor med smÄföretag förlorat sina inkomster.
The Hunger Project arbetar för att bygga starka, sjÀlvförsörjande och jÀmstÀllda samhÀllen dÀr kvinnor Àr ledare pÄ samma villkor som mÀn. Vi stöttar kvinnor att starta egna företag, göra sina röster hörda och bli ledare i sina samhÀllen. Vi stöttar mammor genom utbildningar i barn- och mödravÄrd, genom regelbundna hÀlsokontroller av barn och blivande mödrar samt genom att utbilda barnmorskor. The Hunger Project bygger ocksÄ vÄrdkliniker dÀr kvinnor kan föda barn med utbildad sjukvÄrdspersonal nÀrvarande istÀllet för att föda hemma, alternativt fÄ hembesök av en barnmorska.
Tre fakta
Cirka 300 000 kvinnor dör varje Är under sin graviditet eller förlossning. Det Àr en kvinna varannan minut.
2,6 miljoner nyfödda barn dör varje Är under sin första mÄnad.
Tre miljoner barn under 5 dör av undernÀring varje Är.
Tre resultat av The Hunger Projects arbete sedan 2002
Andelen kvinnor i vÄra verksamhetsomrÄden som numera föder sina barn med utbildad personal vid sin sida har ökat med 50 procent.
1,3 miljoner barn under 5 Är har fÄtt tillgÄng till hÀlsoundersökningar och vaccinationer
310 930 kvinnor fÄtt professionell hjÀlp under graviditet och förlossning.
Tre viktiga ÄtgÀrder
Sverige mÄste fortsÀtta stÄ upp för alla kvinnors rÀtt till sexuell och reproduktiv hÀlsa och rÀttigheter.
LokalsamhÀllen behöver stÀrkas lÄngsiktigt och underifrÄn för att sÀkerstÀlla att alla mÀnniskor fÄr rÀtt till god hÀlsa och vÄrd, samt fÄ tillgÄng till rÀtt information för att kunna fatta sjÀlvstÀndiga beslut.
Globalt ansvar och extra resurser krÀvs nu för att hindra att utvecklingen tar stora kliv bakÄt till följd av pandemin. Sverige mÄste vara en stark röst inom EU för ett fortsatt starkt bistÄnd.