Var går Kristerssons röda linje i klimatpolitiken?

Efter valet på söndag kan Sverige få en ny högerkonservativ regering ledd av Ulf Kristersson (M). Det har hittills inte kommit några tydliga besked om hur stort inflytande SD kommer ha i en sådan regering.

Erica Nådin ställer tillsammans med Alexander Winge frågor om moderaternas klimatpolitiska samarbete med SD.

Erica Nådin ställer tillsammans med Alexander Winge frågor om moderaternas klimatpolitiska samarbete med SD.

Foto: Lotta Willsäter

Debatt2022-09-06 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det råder inga tvivel om att Ulf Kristerssons dörr till Sverigedemokraterna inte längre än stängd likt den var i valet 2018. Det är oroväckande eftersom Sverigedemokraterna inte tar klimatkrisen på allvar. Vi socialdemokrater kommer aldrig att samarbeta med det parti i Sveriges riksdag som har rötter i rasistiska rörelser. Var går Kristerssons röda linje i klimatfrågan? 

Sverigedemokraterna är det enda av riksdagens åtta partier som inte står bakom Sveriges nationella klimatmål om att nå noll nettoutsläpp av koldioxid senast år 2045. Partiet går alltså emot Parisavtalet som 194 av världens länder undertecknat. Sverigedemokraterna står inte heller bakom den svenska klimatlagen som binder alla kommande regeringar att arbeta efter de uppsatta klimatmålen, betyder det att SD kommer strunta i den lagen om partiet hamnar i regeringsställning? Dessutom motsätter sig partiet statliga subventioner till förnyelsebara energikällor och menar i stället att kärnkraft är den enda lösningen på energifrågan, som inte är en förnybar energikälla. Partiet skyltar med att de vill sänka drivmedelsskatten, avskaffa bonus-malus-systemet och ta bort reduktionsplikten, men saknar helt och hållet svar på vad deras alternativ är för att minska utsläppen från trafiken. 

Flera företrädare för partiet har de senaste åren öppet förnekat klimatförändringarnas konsekvenser. Martin Kinnunen (SD) har som miljöpolitisk talesperson har i en riksdagsmotion föreslagit ett minskat anslag till SMHI utifrån premissen att myndigheten bedriver för mycket opinionsbildning i klimatfrågan. Kinnunen har senast i år påstått i en intervju, tvärtemot vad forskningen säger, att det inte vore någon katastrof om världen når 2,5 graders uppvärmning. Det är inget annat än häpnadsväckande med tanke på den klimatkris vår planet befinner sig i. Partiledaren Jimmie Åkesson hävdade bestämt i P1:s partiledarutfrågning den 15 augusti att klimatmålen är “självplågeri” för Sverige. Det är uppenbart att SD:s klimatpolitik har en mycket låg, nästan obefintlig, ambition och saknar svar på de enorma utmaningar som samhället står inför. 

Vi socialdemokrater tar den globala klimatkrisen på största allvar och går till val på att driva på den gröna omställningen i hela Sverige. Gymnasieelever och studenter ska kunna åka kollektivtrafik gratis om somrarna och elektrifieringen måste fördubblas. För oss är det viktigt att staten, näringslivet och industrin går före och gör sig oberoende av fossila bränslen för att nå klimatmålen, huvudansvaret ska inte ligga på varje individ. Staten ska subventionera det som är klimatsmart så att vanligt folk ska ha råd att köpa ett elektrifierat fordon eller kunna sätta upp solpaneler på taket. Vi driver också en grön politik globalt och drev nyligen igenom EU:s första klimatlag tack vare de socialdemokratiska ledamöterna i EU-parlamentet. Klimatförändringarnas konsekvenser omfattar oss alla och för att minska utsläppen krävs ett ihärdigt arbete på alla politikområden varje dag för att vi ska nå klimatmålen. Om Kristersson (M) ingår i en regering med Sverigedemokraterna kommer klimatfrågan att ligga långt ner på dagordningen, det vore förkastligt för oss unga och kommande generationer som vill ha en planet att leva på i framtiden.