För sex år sedan började jag arbeta som modersmålslärare i Söderköpings kommun. Inte en enda gång under alla år har jag träffat den som varit chef för Barn- och utbildningsnämnden, på vars uppdrag jag arbetar. Ingen av oss modersmålslärare har fått göra det. Trots att vi varit en viktig del av verksamheten med de mängder av asylsökande, till stor del ensamkommande unga män, som kom i slutet av 2015. Aldrig fick jag möjligheten att berätta om vad jobbet innebär, aldrig fick jag möjlighet att ställa en fråga. Inte heller gavs jag och mina kollegor en chans att komma med förslag på förändringar och förbättringar. Våra erfarenheter efterfrågades inte, trots att de borde ha varit intressanta.
Vi kanske är en väldigt liten del av utbildningssystemet i sin helhet, vi modersmålslärare, studiehandledare och ”inhoppare” där vår språkliga och kulturella kompetens behövs. Men vårt arbete är viktigt för dem som kommer hit. Och för Sverige.
Jag frågade en gång en tidigare kollega som var flyktingassistent i kommunen varför chefen i Barn- och utbildningsnämnden aldrig träffade oss. Han skrattade till svar och sa: ”Zulmay, de vet inte vilka vi är, de vet inte våra namn, de vet inte vad vi gör!” Det gjorde mig nedslagen.
Men höstterminen 2019 hade inte kunnat börja bättre! Den nya utbildningschefen Anders Palmgren överraskade både mig och mina kollegor när han, efter en föreläsning i Ramundersalen, kom fram och skakade hand och hälsade på alla lärare och på oss också. Det uppskattades oerhört mycket och gav mig, oss, en dos ny, positiv energi. Vi var överens om att hans öppna attityd gav oss lust att jobba och göra vårt bästa.
Hans handslag var starkt och varmt och förmedlade till mig en känsla av att jag är någon man räknar med, någon som ”hör till” och som är en del av Söderköping. Det var ett mycket viktigt handslag!
Nu vet jag att utbildningschefen vet vem jag är, att han ser mig och mina kollegor som medarbetare i kommunen, precis som övriga lärare och andra medarbetare på skolan. Det kan vara värt mycket när chefer tar sig tid att hälsa och byta några ord med sina anställda.
Kanske titta in där kommunens anställda jobbar, sitta ner, ta en kopp kaffe och höra hur det går och om de har förslag på förbättringar och förändringar. Lättsamt, inga kallelser till ”kvartssamtal” vissa tider utan gärna spontant när det finns möjlighet.Välkommen som ny chef för Barn- och utbildningsnämnden i Söderköping, Anders Palmgren!