Väljarna slöt upp bakom Finlands tre stora partier

Det blir regeringsskifte i Finland. Moderaternas systerparti Samlingspartiet lyckades bäst i det jämna valet. Sanna Marin (S) får lämna som statsminister när Finland går till höger.

En valnattsbild på valvinnaren Petteri Orpa i mitten flankerad av den avgående statsministern Sanna Marin och av, till höger i bild, Sannfins ledare Riikka Purra. Alla de tre stora partierna gick framåt i valet.

En valnattsbild på valvinnaren Petteri Orpa i mitten flankerad av den avgående statsministern Sanna Marin och av, till höger i bild, Sannfins ledare Riikka Purra. Alla de tre stora partierna gick framåt i valet.

Foto: TT

Debatt2023-04-03 10:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det av Petteri Orpo ledda Samlingspartiet får 20,8 procent av rösterna. Samlingspartiet får nu 48 mandat och det är plus 10 mandat.  Högerpopulistiska Sannfin blir tvåa och får nu 20 procent och det är en ökning med 10 mandat till nu 46 mandat i Finlands riksdag. Trea, några tiondelar mindre, blev Sanna Marins SDP med 19,9 % i väljarstöd och det är plus 3 mandat; nu 43 mandat när 99 procent av rösterna var räknade. 

Det tidigare så starka landsbygdspartiet Centerpartiet gör nu sämsta valet på 20 år och tappar 8 mandat. Sannfin har tagit över mycket av Centerns tidigare väljarbas i glesbygds-Finland.  

 Statsminister Sanna Marins popularitet och ökat stöd för SDP räckte till en stark tredje plats.

Ekonomin och problemen med Finlands stora statsskuld - dubbelt stor som Sveriges - och dess hantering lyckades valvinnaren Samlingspartiet och dess ledare Petteri Orpo från Åbo göra till en valvinnarfråga. Och det gjorde att Finland nu gick till höger i riksdagsvalet. Och Petteri Orpo lär få uppdraget att bilda ny regering.

 Sedan återstår det att se om den nya regeringen Orpo bildas ihop med Sannfin och dess ledare Purra eller om det möjligen blir en regering ihop med Socialdemokraterna. Inte heller det kan i nuläget uteslutas.

 De två största valmagneterna med de två högsta andelen personröster är Sannfinledaren Purras i det befolkningstäta Nylands län, några tusen fler personröster jämfört med tvåan Sanna Marin med 35 000 personröster i den långt befolkningsglesare Birkala vid Tammerfors. Dessa två kvinnor står i en klass för sig själva när personrösterna räknats i årets finska riksdagsval.  

Men som en glad Sanna Marin sade i sitt tacktal "Demokratin har talat. Och SDP som ansvarstagande statsministerparti gick ändå fram och tog fler mandat. Men det räckte inte riktigt att bli största parti."

 Bara ett fåtal gånger tidigare i Finlands historia har ett statsministerparti gått framåt i val. Nu gjorde SDP det, liksom tidigare en gång när Mauno Koivisto och även när Kalevi Sorsa var statsministrar.

Bland dem som nu faller ur riksdagen är flera kända politiker . Bland dem den tidigare socialdemokratiska statsministern Antti Rinne och ett par statsråd ur Sanna Marins regering. Att så sker är inte ovanligt i det personcentrerade finska valsystemet.